Για την παροχή ποιοτικής φροντίδας Υγείας επιβάλλεται η ύπαρξη ισχυρού συστήματος υγείας καθώς και παράλληλες πολιτικές πρόληψης και κοινωνικής πρόνοιας, στοιχεία που προϋποθέτουν και συνιστούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε εισαγωγική του ομιλία σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φορείς υγείας στη Λευκωσία.
Όπως είπε στην Κύπρο, η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός. Ανέδειξε, είπε, τις ανεπάρκειες, αδυναμίες και ελλείψεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας. Πλούσιοι και φτωχοί, πρόσθεσε, έτρεξαν στο δημόσιο νοσοκομείο για θεραπεία της COVID-19, ενώ όπως είπε ανέδειξε ότι ήταν κάτι περισσότερο από επιβαλλόμενο το καλύτερο κοινωνικό κράτος, ειδικά στον τομέα της υγείας, του δημόσιου νοσοκομείου και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στην εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, είπε ότι αυτό εφαρμόστηκε γιατί, ανάμεσα σε άλλα, το ΑΚΕΛ πάλεψε με αποφασιστικότητα και υποστήριξε την εφαρμογή του εντός και εκτός βουλής. Η μέχρι σήμερα πορεία του, πρόσθεσε, επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανάγκη που είχε η κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για ένα καθολικό, ισότιμο, προσβάσιμο και αλληλέγγυο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι αυτά για το ΑΚΕΛ ήταν αναμενόμενα, αφού κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση παρουσιάζει παρόμοια προβλήματα. Είπε ότι το κόμμα παρεμβαίνει αποφασιστικά για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας και τη διαφύλαξη της φιλοσοφίας και των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το ΓεΣΥ.
Παράλληλα, είπε, είναι σημαντική και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η διάκριση εξουσιών και η θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του ταμείου. Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ είναι πολύ σημαντικό να θωρακιστεί και έναντι φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι εδώ και χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού μειώνοντας τα κονδύλια για το δημόσιο τομέα υγείας και έχοντας άλλες προτεραιότητες, ακολούθησε «παρελκυστική πολιτική». Οδήγησε, πρόσθεσε, με τις ενέργειες της το δημόσιο τομέα υγείας στην απονεύρωση, την αυτοαποσύνθεση, την κοινωνική δυσφήμιση, τη συρρίκνωση και την περιθωριοποίηση.
Παράλληλα, ανέφερε, η Κυβέρνηση επέκτεινε το «επικίνδυνο φαινόμενο μονοπώλησης και ξεπουλήματος των υπηρεσιών με την υποβάθμιση και διάλυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών (υπηρεσίες καρκίνου κλπ)». Έργα που προωθήθηκαν, π.χ. μεταμοσχευτικό, ακτινοθεραπευτικό οδηγήθηκαν στη διάλυση ή στο μαρασμό, συμπλήρωσε. Το ΑΚΕΛ, είπε, επιμένει να τα υποδεικνύει όλα αυτά και να παλεύει εντός και εκτός Βουλής για να τα αντιμετωπίσει.
Ανέφερε ακόμα ότι στην αντίληψη του ΑΚΕΛ ποιοτική και δημόσια δωρεάν υγεία σημαίνει εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ενίσχυση τους με όλες τις αναγκαίες κλινικές και εξειδικευμένες μονάδες, πλήρης μηχανογράφηση τους. Επίσης, είπε, σημαίνει δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία ταυτόχρονα με πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και άμεση δημιουργία κέντρου τραύματος επιπέδου Ι, καθώς και πτέρυγας λοιμωδών νοσημάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για δημιουργία νέων δημόσιων νοσηλευτηρίων, άμεση ολοκλήρωση των κτιρίων στο νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων της Αθαλάσσας, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης, δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών, δημιουργία μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης και εργαστηρίου δημόσιας υγείας, εισαγωγή σύγχρονων, επιστημονικά ορθών κλινικών πρωτοκόλλων, κατευθυντήριων γραμμών και συστηματικού ποιοτικού ελέγχου, σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου για την προστασία τόσο των ασθενών, όσο και των εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη καλύτερες συνθήκες εργασίας στα νοσηλευτήρια, καθώς και σε άλλα ζητήματα.
Σημείωσε τέλος την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της επέκτασης της στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων πέραν του 2024 και ετήσια κρατική ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για τη διατήρηση της ετοιμότητας για όσα θα απαιτηθούν σε αντίστοιχη κατάσταση κρίσης, για τη συγκέντρωση όλων των ακριβών υπηρεσιών που ενδέχεται να εκτινάξουν το προϋπολογισμό του ΓεΣΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια και για υπηρεσίες που δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και παραμένουν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις