ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το τοπίο από δισταγμούς και φόβους σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η μετάβασή μας σε οδοντιατρεία ξεκαθαρίζει πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα εφιστούν την προσοχή στους ίδιους τους οδοντιάτρους

Θα μπορούσε η επίσκεψη στον οδοντίατρο να μας εκθέσει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον ενθαρρυντική για όσους έχουν αποφύγει καιρό τώρα τα οδοντιατρεία. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύεται στο Journal of Dental Research, αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα και ξεδιαλύνει το τοπίο από σχετικούς φόβους που γέννησε η πανδημία, ότι λόγω της αερογενούς μετάδοσής του ο ιός θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μέσα από τα σταγονίδια σάλιου που εκτοξεύονται κατά την οδοντιατρική πράξη.

«Ο καθαρισμός των δοντιών δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από το να πιείτε ένα ποτήρι νερό στο ιατρείο του οδοντιάτρου», σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Περιοδοντολογίας Purnima Kumar, η οποία μελέτησε μαζί με την ομάδα της τα γενετικά χαρακτηριστικά μικροοργανισμών που συλλέχθηκαν από την ατμόσφαιρα κατά τη διενέργεια σειράς οδοντιατρικών πράξεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κυριότερη εστία βακτηρίων και ιών δεν ήταν το σάλιο ασθενών αλλά το διάλυμα που εκτοξευόταν από τα ακροφύσια των οδοντιατρικών εργαλείων που προκαλούσε την εκτίναξη σταγονιδίων από το στόμα.

Ακόμη και όταν χαμηλές συγκεντρώσεις SARS-CoV-2 βρίσκονταν στο σάλιο ασυμπτωματικών ασθενών, τα αιωρούμενα σωματίδια που εκτοξεύονταν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης δεν περιείχαν ίχνη του κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα υπενθυμίζουν στους ιατρούς την ευθύνη για την προστασία των ασθενών αλλά και να εμφυσήσουν το αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς σχετικά με το περιβάλλον του οδοντιατρείου ώστε να μην παραμελούν τη στοματική υγιεινή, κακή κατάσταση της οποίας έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από COVID-19», τόνισε η Δρ Kumar.

«Θα πρέπει πια να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατά την οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι το νερό από τον υπερηχητικό εξοπλισμό που οδηγεί στην απελευθέρωση βακτηρίων στην ατμόσφαιρα και όχι το σάλιο του ασθενούς καθεαυτό. Επομένως ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι υψηλός» κατέληξε η επικεφαλής ερευνήτρια, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν χαλάρωση απέναντι στον ιό που πράγματι μεταδίδεται μέσω αιωρούμενων σωματιδίων και, επομένως, οι ομιλίες, ο βήχας ή το φτέρνισμα στο οδοντιατρείο αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πηγή: ygeiamou

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top