Η Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα μετά την αύξηση των εμβολιασμένων, ενώ συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία η "ινδική" μετάλλαξη B.1.617 παρά την αύξηση των προσβολών σε κάποιες χώρες.
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα τους απολογισμούς του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με την υγειονομική κατάσταση να επιδεινώνεται σε αυτό το τμήμα του κόσμου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων προσβολών από κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7.082 και έφθασε τα 3.642.244, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδους νόσους που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 170 και έφθασε τις 87.298.
Στη Βρετανία μόνο 15 άνθρωποι από τους 60.000 που συμμετείχαν σε μαζικές συναθροίσεις, χωρίς να φορούν μάσκα ή να τηρούν τις αποστάσεις, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 5.218 και 218 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι μιας συνοικίας του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν γρήγορα και χωρίς προϋποθέσεις, αφού εντοπίστηκε εκεί μια εστία μιας "ανησυχητικής" παραλλαγής του νέου κορωνοϊού.
Χαλαρώσεις
Μια μερική αίσθηση κανονικότητας επιστρέφει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα καθώς οι Κυβερνήσεις αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς που ίσχυαν για την ανάσχεση της πανδημίας δεδομένου ότι οι μολύνσεις του κορωνοϊού μειώνονται και η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 επιταχύνεται.
Περίπου το 30% των πολιτών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% και στη Βρετανία 55%.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει μείωση 60% στον αριθμό των μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότι, όπως προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος συνιστώντας προσοχή, "αυτή η πρόοδος είναι εύθραυστη". Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων που αναφέρονταν εβδομαδιαία στην Ευρώπη μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια που ήταν στα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 685.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι ανησυχητικές παραλλαγές του ιού που φαινόταν να εξαπλώνονται στο μπλοκ παραμένουν ανησυχητικές ειδικά καθώς η χαλάρωση των περιορισμών έφερε μεγαλύτερο συγχρωτισμό.
Στην Αυστρία ήρθη μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και από την Τετάρτη ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500. Στις αρχές του μήνα η χώρα είχε ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαίου.
Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.
Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Ισπανία ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαίου.
Στην Ιταλία τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.
Στην Κροατία τα μπαρ και τα εστιατόρια επαναλειτουργούν, αλλά οι πελάτες πρέπει να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους.
Η Νορβηγία θα πραγματοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών για την πανδημία στις 27 Μαΐου επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων ατόμων και την κατανάλωση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η Ολλανδία ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε σε εθνικό επίπεδο στις 28 Απριλίου.
Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου.
Στην Πορτογαλία η κατάσταση συναγερμού έληξε στις 3 Μαΐου και το lockdown αίρεται σταδιακά.
Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.
Η Τσεχία που κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από την Covid στις αρχές του χρόνου, άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων την Δευτέρα, ενώ οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα ξεκινήσουν και αυτές, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις