ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΜΑ: Ανεπαρκή τα δεδομένα για χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία της COVID-19

ΕΜΑ: Ανεπαρκή τα δεδομένα για χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία της COVID-19

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι ευεργετικά για άτομα με COVID-19», σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας, EMA (ειδική ομάδα COVID-19COVID-ETF) με συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, «η ειδική ομάδα δεν βρήκε κινδύνους για την ασφάλεια από μελέτες μέχρι στιγμής, δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα βλάβης από τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου».

Ωστόσο τονίζει ότι «η συμβουλή ακολουθεί μια ανασκόπηση των τρεχόντων στοιχείων εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (π.χ. βουδεσονίδη, ciclesonide) για τη θεραπεία εξωτερικών ασθενών με COVID-19».

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, «τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται γενικά για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων στους πνεύμονες, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)».

«Απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις από κλινικές δοκιμές για να αποδειχθούν τα οφέλη των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών σε άτομα με COVID-19», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ «τα τρέχοντα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν τη χρήση δεξαμεθαζόνης, ενός συστηματικού κορτικοστεροειδούς, σε ασθενείς με COVID-19. Τον Σεπτέμβριο του 2020, βάσει ισχυρών δεδομένων, ο EMA ενέκρινε τη χρήση στοματικής ή ενέσιμης δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο».

Ο EMA καταλήγει ενημερώνοντας πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία ή την πρόληψη της COVID-19 με σκοπό την παροχή ενημερωμένων συστάσεων σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας στην ΕΕ».

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top