Πού βασίζει τον θάνατο του 25χρονου η πλευρά του Έλληνα γιατρού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο protothema.gr - Η υπόθεση έχει ανοίξει ξανά μετά από τέσσερα χρόνια
Σκοτεινή και γριφώδης παραμένει η υπόθεση θανάτου του 25χρονου αλβανικής καταγωγής, Σπάρτακου Μάζη, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση για μείωση βάρους και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κατέληξε. Το θέμα έχει πάρει και πάλι διαστάσεις, τέσσερα χρόνια μετά το απροσδόκητο τέλος, με την οικογένεια του άτυχου νεαρού να μιλά δημοσίως για την τραγωδία.
Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος από τις εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας.
«Εμείς μάθαμε ότι είχαν αφαιρεθεί τα όργανα, όταν η σορός επέστρεψε στην Αλβανία, μετά τη νεκροψία», είχε δηλώσει η μητέρα του 25χρονου, Ζανέτι, στην αλβανική τηλεόραση, με τη θλίψη και την οργή να την κυριεύουν.
Σε διαφυγή και περιτονίτιδα, «επιπλοκές που υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν», βασίζει, από την πλευρά του, τον θάνατο του Σπάρτακου ο βοηθος του γιατρου που πραγματοποιησε την επεμβαση και μίλησε στο protothema.gr.
«Η διαφυγή είναι ως ένα βαθμό διαχειρίσιμη. Η πληγή δεν κλείνει εύκολα σε υγρό περιβάλλον», προσθέτει, εξηγώντας ακόμη ότι ο ασθενής εισήχθη στη ΜΕΘ για να έχει υψηλή παρακολούθηση.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ωστόσο, η μητέρα, είναι περίεργο το γεγονός ότι στον 25χρονο αφαιρέθηκαν βασικά όργανα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ούτε καν η στοιχειώδης αιτιολογία και ενημέρωση.
Στην ιδιωτική κλινική της Αλβανίας, όπου εισήχθη ο 25χρονος, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν γιατρός σύστησε στην οικογένεια Έλληνα ειδικό χειρουργό Παχυσαρκίας Ογκολογίας και Πεπτικού.
Ο Έλληνας γιατρός επισκεπτόταν την Αλβανία κάθε 15 ημέρες για χειρουργεία, ενώ η επέμβαση του Σπάρτακου ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου του 2017. Έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις, που έδειξαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, μίλησε για μια δαπανηρή εγχείρηση.
To protothema.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιατρό που εγχείρησε τον Σπάρτακο, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση στο αίτημα για τοποθέτηση επί του ζητήματος.
Όπως έχει διαπιστωθεί, ο συγκεκριμένος χειρουργός προωθεί μέσα από το διαδίκτυο τη μέθοδο του γαστρικού μπότοξ ως την πιο οικονομική και μη επεμβατική τεχνολογική μέθοδο αδυνατίσματος.
Στη σχετική σελίδα παρουσίασης του εγχειρήματος, μάλιστα, αναφέρει ότι πάνω από οκτώ στους δέκα είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρακτικής.
Η ιστορία του Σπάρτακου πριν από το τραγικό τέλος
Δύο ημέρες μετά την εγχείρηση, η κατάσταση πήρε διαφορετική τροπή, όταν ο Σπάρτακος ανέβασε υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην ιδιωτική κλινική των Τιράνων.
Μετά την εγχείρηση ο 25χρονος δεν αισθανόταν καλά και κοιμόταν συνεχώς. «Στον θάλαμο τού είχαν μόνο ορούς και ένα σωληνάκι στο πλάι για να φεύγουν τα υγρά. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, του έδιναν ένα φλιτζάνι τσάι με μια σκόνη. Την ημέρα που θα φεύγαμε από το νοσοκομείο, του έβγαλαν το σωληνάκι ύστερα από εντολή Έλληνα γιατρού. Το παιδί άρχισε να αιμορραγεί, με τον γιατρό να μας καθησυχάζει, λέγοντας ότι η πληγή θα επουλωθεί σε 24 ώρες», τα λόγια της μητέρας.
Η πληγή δεν έκλεινε. «Αφού του πήραν αίμα, μου είπαν ότι την επόμενη ημέρα θα τον έβαζαν στα μηχανήματα. Όλο το βράδυ δεν ήρθε γιατρός για παρακολούθηση. Ειδοποιήθηκε ο Ελλήνας γιατρός, ο οποίος και έστειλε για λογαριασμό του έναν άλλο συμπατριώτη του γιατρό, που απεφάνθη ότι το νήμα που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό δεν έκλεισε η πληγή. Ο Σπάρτακος μπήκε μετά στην Εντατική», θυμάται η Ζανετί.
«Μην φοβάσαι, όλα πήγαν τέλεια», ήταν η διαβεβαίωση - τραγική ειρωνεία που της έδωσαν στην κλινική.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι από την ημέρα που ο Σπάρτακος χειρουργήθηκε, ο Έλληνας γιατρός φέρεται να εξαφανίστηκε.
Ο Σπάρτακος έμεινε επί 17 ολόκληρες ημέρες στη ΜΕΘ, αλλά δεν ξυπνούσε. Όσον αφορά στη συνολικά αξία της νοσηλείας, από τη μητέρα ζήτησαν 10.000 ευρώ για την κλινική και 8.000 ευρώ για τους γιατρούς.
Είχε συγκλονίσει και η αδερφή του άτυχου νεαρού, Άντζελα, η οποία ανασύροντας στη μνήμη της την τραγική ιστορία του 2017 ανέφερε τα εξής: «Ήθελαν να διώξουν τον αδερφό μου από το νοσοκομείο για να μην πεθάνει εκεί. Ο Έλληνας γιατρός άρχισε να φωνάζει στο τηλέφωνο και να λέει: 'Να τον φέρετε Ελλάδα, στην κλινική μου'. Έστειλε ένα υποτυπώδες ασθενοφόρο το οποίο δεν είχε ιατρική υποστήριξη, παρά μόνο ορούς».
Η διαδρομή και η μεταφορά του Σπάρτακου από την Αλβανία στην Ελλάδα, με ασθενοφόρο, αποδείχθηκε μοιραία.
«Στο δρόμο το παιδί πέθανε. Πήραν τηλέφωνο τον Έλληνα γιατρό ενημερώνοντάς τον ότι ο νεκρός θα μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκείνος ούρλιαζε να τον μεταφέρουν στην ιδιωτική του κλινική στην Αθήνα, ο οδηγός όμως δεν τον άκουσε. Στο δημόσιο νοσοκομείο υπήρξαν αντιδράσεις για τη μεταφορά του παιδιού εκεί», εξήγησε η τραγική μητέρα.
«Του αφαίρεσαν όργανα»
Ο δικηγόρος της οικογένειας διατείνεται ότι το σώμα του Σπάρτακου είχε γεμίσει με σημάδια, ενώ ύστερα από εντολή του Έλληνα γιατρού, αφαιρέθηκαν από τον νεαρό στομάχι, καρδιά και κάτι από τον εγκέφαλο.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η οικογένεια διατείνεται πως έχει λάβει πιστοποίηση ότι τα όργανα αφαιρέθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, με εντολή του Έλληνα γιατρού που διενήργησε τη νεκροψία.
Η Εισαγγελία της Αλβανίας έβαλε, πριν από λίγα χρόνια, στο αρχείο την υπόθεση, καθώς δεν θεωρήθηκε εγκληματική ενέργεια, όμως το σημαντικό είναι ότι το θέμα θα πάρει ξανά τον δρόμο της δικαιοσύνης και θα επανεξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές.
«Είμαστε σε καλό δρόμο», επισημαίνει ο δικηγόρος της οικογένειας, ενώ ακόμη τα αίτια του θανάτου του νεαρού σκεπάζονται από πέπλο μυστηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις