Mετά από μακρά και έντονη συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε με 10 ψήφους υπέρ, 33 εναντίον και δύο αποχές (Δημήτρης Συλλούρης, ΕΥΡΩΚΟ, και Αθηνά Κυριακίδου, ΔΗΚΟ) το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν Οικολόγοι και ΕΔΕΚ, με το οποίο καλείται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα θεραπείας κατά των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι είναι αδόκιμο το Κοινοβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα για ομάδες τους πληθυσμού, προσθέτοντας ότι έχει παραληφθεί επιστολή και από τους κατόχους αξιογράφων.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι είναι θύματα κλοπής, και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση, παρατηρώντας ότι η Βουλή εξέτασε τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας και υπέβαλε την έκθεσή της στην εισαγγελία.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως αυτοί οι άνθρωποι είδαν να εξαφανίζονται οι κόποι μιας ζωής. Πρόσθεσε ότι δόθηκαν υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων ως μίας μορφής αποζημίωσης, μέχρι που η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει να επιστρέψει μέρος της βοήθειας που πήρε από αυτούς τους ανθρώπους για να σώσει τον τόπο από την πτώχευση, ωστόσο ανέφερε μέχρι στιγμής δεν είδαν τίποτε.
Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι στους μεγαλοκαταθέτες από το εξωτερικό που κουρεύτηκαν η Κυβέρνηση έδωσε ως μιας μορφής χαριστική αποζημίωση την κυπριακή υπηκοότητα και διερωτήθηκε εάν έχουν μεγαλύτερη ψυχή οι εκατομμυριούχοι από τα ορφανά της Ήλιος και όσους έχασαν τους κόπους μιας ζωής.
Πρότεινε επίσης στο ΑΚΕΛ να δοθεί αναβολή στην ψηφοφορία προκειμένου να ενταχθούν και άλλοι για να διευρυνθεί η εμβέλεια του ψηφίσματος, κάνοντας έκκληση προς την Κυβέρνηση για αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης απευθυνόμενος προς τα κόμματα τα οποία δεν εντοπίζουν νόημα στην έγκριση ψηφίσματος, είπε ότι το νόημα είναι πως συνέβησαν πολλά δεινά, στο τόπο από λάθη και παραλείψεις. Πρόσθεσε ότι δεν βρήκαμε την αλληλεγγύη που αναμέναμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ και πολλές ομάδες πολιτών που υπήρξαν θύματα, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Η έγκριση ψηφίσματος από τη Βουλή είναι θέμα πολιτικής συλλογής ευθύνης που καλείται να αναλάβει η Βουλή, είπε.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου παρατήρησε ότι το ψήφισμα δεν αναφέρει μέτρα αποκατάστασης και είπε πως δεν θα εγκρίνει ψήφισμα που πιθανόν να προκαλέσει οικονομικό κόστος στο κράτος, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν άλλες ομάδες του πληθυσμού.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε πως εάν η Βουλή θα πολιτεύεται με ψηφίσματα, κάθε Πέμπτη να φέρνουμε ψηφίσματα. “Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το κάνουμε πρακτικά και ουσιαστικά και όχι ευχολόγια” πρόσθεσε , κάνοντας λόγο για “θέατρο” γύρω από την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, και να παραδεχθούμε ότι οι πλέον αδικημένοι είναι οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, οι μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, που φορτώθηκαν τον ΕΛΑ της Λαϊκής. Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα έχει το νόημα της εφαρμογής πιέσεων και για να στείλει μηνύματα για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την Κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή στην καταψήφιση του πρώτου κουρέματος, που οδήγησε στο κούρεμα που επεβλήθη, πρόσθεσε ότι μετά την ψήφιση του δεύτερου κουρέματος άρχισε ένα παρασκήνιο για εξαίρεση από το κούρεμα.
“Κατακεραυνώνουμε τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, ξεχνούμε ότι 10% των μετόχων είναι οι κουρεμένοι”, συνέχισε αναφέροντας πως “όταν αρνούμαστε να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις είναι τους κουρεμένους που αδικούμε”.
Συνεχίζοντας είπε πως εάν είχαμε 12 δισ. ευρώ η Βουλή θα μπορούσε συμβάλει ώστε να υπάρξει αποκατάσταση και δήλωσε ότι πρέπει το σώμα να δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Είπε πως δεν πρέπει να πρωτοστατούμε στην καταψήφιση αυτών που έχουν πολιτικό κόστος και να είμαστε πρωταθλητές σε ό,τι χαϊδεύει τα αυτιά.
Σύμφωνα με τον κ. Νοεφύτου “εάν θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους για να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να αυξηθεί η (τιμή της) μετοχή(ς) της τράπεζας Κύπρου”.
“Να τερματιστούν οι λαϊκισμοί τόσο της Κυβέρνησης και του κόμματος μου όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης”, συνέχισε.
Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα διστάσει να αναλάβει το όποιο προσωρινό κόστος, προκειμένου ο τόπος να πάει μπροστά, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί με την πολιτική των ψηφισμάτων.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας παρατήρησε ότι η έγνοια του ΔΗΣΥ είναι “να πάει πάνω η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Να πάει η μετοχή πάνω, να την πουλήσουν και να φύγουν”, συνέχισε αναφερόμενος στους επενδυτές.
Πρόσθεσε πως ούτε το πρώτο κούρεμα ήταν καλό, ούτε το δεύτερο και ούτε επί του καιρού των Σαρακηνών δεν υπέστη ο λαός τέτοιες συνέπειες.
Πήραμε τα λεφτά τους, είπε και πρόσθεσε ότι για αυτό δεν είναι ένοχοι αυτοί που καταψήφισαν το πρώτο κούρεμα. Διερωτήθηκε επίσης “τι κάνουν οι εισαγγελείς εκτός από το τσακώνονται μεταξύ τους”.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης διερωτήθηκε εάν θα θεσμοθετηθεί κοινοβουλευτική πρακτική να υιοθετούνται ψηφίσματα για κάθε ομάδα του πληθυσμού.
Διευκρινίζοντας ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων και ζητώντας να μην επιχειρηθεί άλλη ερμηνεία, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν επρόκειτο να ψηφίσει κούρεμα.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε τρίτη λύση με αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ προεκλογικά για απευθείας χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά, είπε επιλέξαμε να αυτοκτονήσουμε για να μην μας σκοτώσουν.
Πρόσθεσε πως ο καλύτερος τραπεζίτης, όπως έλεγε ο ΔΗΣΥ για τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποδέχθηκε να αγοραστούν τα ελληνικά ομόλογα. Ανέφερε επίσης ότι οι 20 μεγαλύτεροι οφειλέτες που χρωστούν τα 5,5 δις, πήραν τα δάνεια χωρίς τη ρήτρα κυμαινόμενης επιβάρυνσης.
Μόλις το 10% αυτών των δανείων έχουν ρήτρα κυμαινόμενης επιβάρυνσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν μόνο κούρεμα καταθέσεων, αλλά και μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Βουλή την περασμένη εβδομάδα ψήφισε για κούρεμα της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο φιλοσοφίες, εκείνοι που λένε ότι αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά να την πληρώσουν και αυτοί που θέλουν να κοινωνικοποιήσουν τη ζημιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις