Συστάθηκε επιτροπή για διερεύνηση της σκόνης στο λιμάνι Λάρνακας

Συστάθηκε επιτροπή για διερεύνηση της σκόνης στο λιμάνι Λάρνακας

Την άμεση σύσταση Επιτροπής για διερεύνηση του θέματος της δημιουργίας σκόνης στο λιμάνι Λάρνακας, αποφάσισαν σήμερα σε έκτακτη συνάντηση, οι λιμενικές αρχές και εκπρόσωποι όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της πόλης.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η έκτακτη συνάντηση είχε στόχο την εξέταση και λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των ανησυχιών ιδιοκτητών σκαφών που βρίσκονται στην μαρίνα Λάρνακας και ομάδας περιοίκων. Η συνάντηση είχε ακόμα σκοπό να γίνει πλήρης διερεύνηση του θέματος της σκόνης, λόγω των ισχυρών ανέμων και ανεύρεση αμέσων λύσεων όπου αυτό απαιτείται».
 
Εκ μέρους των φορέων διαχείρισης «παρουσιάστηκαν όλες οι σχετικές άδειες εισαγωγής, διαχείρισης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος για το οποίο έγινε λόγος από τους παραπονούμενους, οι οποίες προέκυψαν ύστερα από τη λεπτομερή περιβαλλοντική μελέτη, η οποία υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το κράτος. Παρουσιάστηκαν επίσης εξειδικευμένες αναλύσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια, οι οποίες κατέδειξαν ότι το μετάλλευμα δεν περιέχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς ουσίες και ότι η χρήση του είναι ασφαλής».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ακολούθησε η παρουσίαση σειράς μετρήσεων των επιπέδων σκόνης, οι οποίες ξεκίνησαν πριν την έναρξη της παραλαβής μεταλλεύματος στο λιμάνι μέχρι σήμερα. Από τις μετρήσεις απεδείχθη ότι εκτός μεμονωμένης περίπτωσης ισχυρότατων ανέμων (ανεμορριπών) τα επίπεδα σκόνης βρίσκονταν μέσα στα συνήθη όρια σκόνης της Λάρνακας ενώ η περιοχή δεν επιβαρύνεται εξαιτίας του συγκεκριμένου υλικού».

Σημειώνεται ακόμα ότι «αναλύσεις στα δείγματα που λήφθηκαν από εξειδικευμένα όργανα, κατέδειξαν ότι μικρό μόνο μέρος της – εντός των συνήθων ορίων – αιωρούμενης σκόνης, προέρχεται από το μετάλλευμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από άλλες πηγές».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής, υπό την προεδρία ανεξάρτητου ειδικού επιστήμονα, για εμπεριστατωμένη εξέταση του θέματος και υποβολή εισηγήσεων εντός 15 ημερών προς οριστική επίλυσή του».
 
Λήφθηκαν επίσης «άμεσα προληπτικά μέτρα όπως εγκατάσταση ανεμομέτρου για την μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου, ώστε όταν αυτή υπερβαίνει όρια που θα καθορισθούν, να σταματούν οι εργασίες φόρτωσης – μεταφοράς μεταλλεύματος» καθώς και η «αύξηση της συχνότητας διαβροχής των πιθανών πηγών δημιουργίας σκόνης και τοποθέτηση ανεμοφρακτών στις περιοχές όπου οι χώροι του λιμανιού συνορεύουν με την μαρίνα της Λάρνακας».
 
Επίσης «αποφασίστηκε η προσθήκη εμπορευματοκιβωτίων ως μέσο περίφραξης του χώρου εναπόθεσης του μεταλλεύματος και παρεμπόδισης της διασποράς της αιωρούμενης σκόνης και του θορύβου καθ’ ύψος και πλάτος».
 
Οι αρμόδιοι φορείς και οι λιμενικές αρχές αποφάσισαν να συναντηθούν και πάλι «σε 15 μέρες για να εξετάσουν και να εγκρίνουν τις εισηγήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα των άμεσων προληπτικών μέτρων που αποφασίστηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου, αλλά και των γνωστών θέσεων που αναμένεται να επαναλάβει η τουρκική πλευρά στην πενταμερή διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε ενώπιον της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες πρώτο, θα υποβοηθήσουν τη διαδικασία κατά την πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει αδιέξοδο και δεύτερο, θα απομακρύνουν τον κίνδυνο, να μπει στο τραπέζι η θέση Τατάρ, για λύση δύο κρατών. Υποδεχόμενος την κα. Ντι Κάρλο το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως το status quo δεν μπορεί να αποτελέσει  τη λύση του κυπριακού και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται.

BEST OF TOTHEMAONLINE