Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετά την απώλεια βάρους είναι ως γνωστόν, η επανάκτηση των χαμένων κιλών. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει τα πασίγνωστα τρόφιμα που δυστυχώς μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην γρήγορη επαναπρόσληψη του βάρους
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως το ψωμί, οι πατάτες και το ρύζι, είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά την ανάκτηση του βάρους που ακολουθεί έπειτα από την απώλεια κιλών, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.
Οι συμμετέχοντες στη διεθνή μελέτη που διατήρησαν μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μετά την απώλεια βάρους, ανέκτησαν μισό κιλό περισσότερο ανά έτος σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
«Η ανάκτηση του βάρους είναι κοινό πρόβλημα μετά την ταχεία απώλεια κιλών. Πριν από αυτή την έρευνα, υπήρχαν λίγες μεγάλης κλίμακας μελέτες για την μακροχρόνια διαχείριση της απώλειας βάρους και της κατάστασης του γλυκαιμικού δείκτη. Στη νέα αυτή έρευνα, μαζί με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συνδέθηκε με βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Δρ. Jennie Brand-Miller και προσθέτει:
«Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σκλήρυνσης των αρτηριών και φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα. Τώρα που βρήκαμε έναν συσχετισμό ανάμεσα στη διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και την ανάκτηση του βάρους, μπορούμε να διεξάγουμε περαιτέρω έρευνες για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο τρόπο επίτευξης μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη».
Η μεθοδολογία
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anne Raben από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την παγκόσμια μελέτη PREVIEW στην οποία περιλαμβάνονταν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χαρακτηρισμένοι ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι οποίοι διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Στην πρώτη φάση της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν συγκεκριμένα γεύματα για να επιτύχουν γρήγορη απώλεια βάρους, ισότιμη με τουλάχιστον το 8% του σωματικού τους βάρους (περίπου 11 κιλά) σε οκτώ εβδομάδες.
Στη δεύτερη φάση, που διήρκησε τρία χρόνια, οι ερευνητές συνέκριναν δύο είδη διατροφής και δύο στρατηγικές άσκησης: είτε διατροφή υψηλών πρωτεϊνών και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είτε διατροφή μέτριων πρωτεϊνών και μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, συνδυασμένες είτε με υψηλής είτε με μέτριας έντασης άσκηση. Παρά τις εντατικές τους προσπάθειες, και οι τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων ανέκτησαν κάποιο από το βάρος που είχαν χάσει. Στη δεύτερη ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ωστόσο, ήταν σαφές ότι όσο χαμηλότερος ήταν ο γλυκαιμικός δείκτης της διατροφής, τόσο λιγότερο ήταν και το ανακτώμενο βάρος. Επιπλέον, η επωφελής επίδραση του γλυκαιμικού δείκτη συνέχισε να υπάρχει και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διαφορές στην πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και άλλους παράγοντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις