ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος: Η φυσική μας θέση είναι εκεί όπου γεννάται το πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό

Άντρος: Η φυσική μας θέση είναι εκεί όπου γεννάται το πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό

Σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα πρέπει θυμόμαστε καλά ότι η φυσική μας θέση είναι έξω στον δρόμο, στην κοινωνία, εκεί όπου γεννάται το καινούριο, το πρωτοπόρο, το ριζοσπαστικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε ομιλία του στη Λευκωσία στο πολιτικό μνημόσυνο για τον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι αυτό «είναι το σπάργανο μέσα στο οποίο γεννηθήκαμε ως Κίνημα και μεγαλώσαμε για να γίνουμε ένα μαζικό Κόμμα, ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο με σαφή ταξικό προσανατολισμό, έμπειρο και ικανό να έχει λόγο με βαρύτητα και ρόλο στις εξελίξεις».
 
Σημείωσε ότι, «τιμούμε τη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, ωστόσο, περισσότερο έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε την πορεία τη δική του, των συντρόφων του, του Λαϊκού Κινήματος, όχι για να αντιγράψουμε μηχανιστικά, μα για να κοιτάξουμε ξανά τι μπορεί να πετύχει μέσα σε μια σκληρή εποχή η επιμονή στα ιδανικά μας, η πίστη στον εαυτό μας, η σκληρή δουλειά, η ανανέωση, η τόλμη να αλλάξουμε, η δύναμη που αναβαπτίζεται μέσα στο λαό, από το λαό, για το λαό».
 
Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Χριστόφια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι «οι καλόπιστοι δεν μπορούν παρά να εντοπίσουν ιστορικά χαρακτηριστικά» σε σχέση με το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «επί Χριστόφια κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις που έδιναν προοπτική στη συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ στο κοινό τους σπίτι: την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά το όραμα αυτό πήρε σάρκα και οστά με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες δικαιώθηκαν και δικαιώνονται από την ίδια τη ζωή».
 
Για την οικονομία επί Χριστόφια, ο κ, Κυπριανού είπε ότι «έγινε κατορθωτό τις δύσκολες ώρες, να ανοίξει ένα άλλο παράθυρο προοπτικής: αυτό της ενέργειας» συμπληρώνοντας ότι «η επιδίωξη να καταστεί η ενέργεια παράγοντας ειρήνης για την χώρα και ευημερίας για το λαό, θωρακίστηκε με την πολιτική που ακολουθήθηκε τότε ενώ, επιπλέον, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χαράχτηκε γραμμή αντίστασης και προστασίας, προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων».
 
Αναφερόμενος στον Δημήτρη Χριστόφια και στις θητείες του στην Προεδρία της Βουλής είπε ότι  «αναβάθμισαν το περιεχόμενο του θεσμού, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αναβαθμίζοντας το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου, αλλά και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια «ο κόσμος άκουγε την αλήθεια και είχε απέναντι του έναν άνθρωπο που ήταν πρώτα και κύρια ο ίδιος παράδειγμα απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και πολιτικών ραδιουργιών».
 
«Όλοι, εντός και εκτός Κύπρου είχαν απέναντι τους ένα ειλικρινή συνομιλητή, που η μεγάλη του αγωνία ήταν η απαλλαγή του τόπου από την κατοχή και η επανένωση του και η μεγάλη του έγνοια τα συμφέροντα, οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολλών», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Αναφέροντας ότι «ο Δημήτρης ήταν άνθρωπος που τόλμησε», ο Αντρος Κυπριανού είπε πως όταν ο εκλιπών «ανέλαβε την ηγεσία του ΑΚΕΛ μαζί με τους συντρόφους του σε ηλικία ριζοσπαστικά νεαρή για τα δεδομένα της εποχής, λίγο μετά τα σαράντα του χρόνια, τόλμησε να μιλήσει με θάρρος, ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής».
 
«Τόλμησε μαζί με τους συντρόφους και συνεργάτες του να πάει ενάντια στο ρεύμα και να ανοίξει τις πόρτες του ΑΚΕΛ, να προωθήσει αλλαγές στη λειτουργία και τον τρόπο δουλειάς του Κόμματος, να δώσει νέα πνοή στην πολιτική του Κόμματος, να πλατύνει τη δράση του και αυτό εκτιμήθηκε», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Πρόσθεσε ότι «η εκτίμηση αυτή φάνηκε και στην κάλπη και στην επιρροή που απέκτησε το ΑΚΕΛ στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή διότι όντως το ΑΚΕΛ επί Χριστόφια τόλμησε να κάνει το βήμα διεκδίκησης πολιτειακών αξιωμάτων, της Προεδρίας της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας».
 
Αναφορά από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ έγινε και στην αγάπη που ο Δημήτρης Χριστόφιας έτρεφε τόσο για τη νεολαία όσο και τον πολιτισμό.
 
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας, «φρόντιζε πάντοτε να βρίσκεται ανάμεσα στους νέους, συντρόφους και όχι μόνο, να τους ακούει, να συζητά μαζί τους, να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, να τολμά να υιοθετεί πολιτικές που να στηρίζουν και να ανοίγουν δρόμους για τη νεολαία».
 
Ανέφερε, επίσης ότι «ο Δημήτρης ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τον πολιτισμό και αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΑΚΕΛ δημιούργησε βοηθητικό γραφείο για χάραξη πολιτικής για τον πολιτισμό μέσα από το οποίο το ΑΚΕΛ δημιούργησε και ενίσχυσε δεσμούς με τον κόσμο της δημιουργίας αν και ασφαλώς η σχέση του ΑΚΕΛ με τον πολιτισμό δεν γεννήθηκε τότε, προϋπήρχε από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top