ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 4.065 ΤΛ το όριο της φτώχειας στα κατεχόμενα, χάθηκε ετήσιο εισόδημα 3.500 δολαρίων σε 10 χρόνια

Στις 4.065 ΤΛ το όριο της φτώχειας στα κατεχόμενα, χάθηκε ετήσιο εισόδημα 3.500 δολαρίων σε 10 χρόνια

Το όριο της φτώχειας για μια 4μελη οικογένεια στα κατεχόμενα είναι στις 4.065 ΤΛ (400 ευρώ περίπου) το μήνα, σύμφωνα με την συντεχνία των τ/κ «δημοσίων υπαλλήλων» (ΚΤΑΜS), τη μεγαλύτερη συντεχνία εργαζομένων στα κατεχόμενα.

 
Όπως μεταδίδεται, η συντεχνία ανακοίνωσε το ποσό αυτό με βάση στοιχεία που πήρε από το «τμήμα κλινικής θεραπείας» για το μοντέλο υγιεινής απαραίτητης διατροφής και από το «τμήμα στατιστικής» για τις τιμές των προϊόντων που αυτό χρειάζεται.
 
Ο πρόεδρος της συντεχνίας ανέφερε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός, όπως ισχύει τώρα στα κατεχόμενα, είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού ισούται με 3.828 ΤΛ (384 ευρώ περίπου).
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι η οικονομία δεν έχει πλέον υψηλά έσοδα, ως αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των νέων θέσεων απασχόλησης σε τομείς με χαμηλή παραγωγικότητα.
 
Τα τελευταία 10 χρόνια γίναμε πιο φτωχοί κατά περίπου 3,500 δολάρια με βάση το κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα, ανέφερε ο κ. Αρικλί, μιλώντας την Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
«Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας και προσπαθούμε να ξεπεράσει η κοινωνία αυτή την κρίση με τη λιγότερη δυνατή ζημιά», είπε προσθέτοντας ότι με την πανδημία παρατηρήθηκε αύξηση και της ανεργίας.
 
Ανέφερε ότι η πανδημία τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που υπήρχαν αλλά ίσως να μην ήταν τόσο εμφανή μετά την κρίση του 2009 και την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρούνταν από το 2017.
 
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, το κατά κεφαλή εισόδημα μειώθηκε κατά 3.500 δολάρια από το 2011 και η ανεργία αυξήθηκε στο 10% περίπου. Είπε ότι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε σοβαρά λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό και την ανώτατη εκπαίδευση. Σημείωσε ότι τα δομικά προβλήματα μεγάλωσαν και βάθυναν πιο πολύ με την κρίση και κατέστησαν πιο επείγοντα.
 
Αναφερόμενος στον «προϋπολογισμό» του 2021, ο κ. Αρικλί είπε ότι ψηφίστηκε με ένα έλλειμμα της τάξης των 830 εκ ΤΛ (περίπου 83 εκ ευρώ) με την υπόθεση ότι το εγχώριο έλλειμμα είναι 1.980 εκ ΤΛ και η Τουρκία θα παράσχει βοήθεια της τάξης των 1.150 εκ ΤΛ για κάλυψη του εν λόγω ελλείμματος. Ύστερα, πρόσθεσε, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 1.180 εκ ΤΛ (118 εκ ευρώ), αφού στη «συμφωνία» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία περιλαμβάνεται πρόνοια για συμβολή ύψους 800 εκ ΤΛ εκ μέρους της Άγκυρας στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού». 
 
Τα 400 εκ ΤΛ, που προβλέπονταν στο πακέτο μέτρων για τον Covid-19 το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και δεν συμπεριλαμβάνονταν στον «προϋπολογισμό», πρόσθεσε, έγιναν 600 εκ ΤΛ τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου να υπολογίζεται στα 1.780 εκ ΤΛ.
 
Υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης επικεντρωμένο στην οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Αρικλί είπε ότι πρέπει να αρχίσουν μια περιεκτική εργασία που θα τους δώσει την δυνατότητα να σχηματίσουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτού του οράματος θα συνεχίσουν προηγούμενα σχέδια που θεωρούν ότι είναι σωστά και άρχισαν μερικά νέα σχέδια. Ανέφερε ότι διεύρυναν προς όφελος του ψευδοκράτους την «συμφωνία» για τις ακτές με την Τουρκία και υπέγραψαν ένα «πρωτόκολλο» συνεργασίας, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών και θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς.
 
Υποστήριξε ότι η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι δυνατή πλέον με την συνεργασία με το Τμήμα Ταχυδρομείων Τουρκίας και την αποστολή γρήγορων φορτίων και διαμετακομιστικών φορτίων. Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται «νόμος» για τις φορτωτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο και πρόσθεσε ότι τα προϊόντα του ψευδοκράτους εκτίθενται και πωλούνται στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου του κράτους της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top