ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ινδική μετάλλαξη προειδοποιεί για νέο κύμα τον Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ινδική μετάλλαξη προειδοποιεί για νέο κύμα τον Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν

Παρά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, την καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τον τελευταίο ένα μήνα αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη, οι φόβοι για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο λόγω της ινδικής μετάλλαξης του ιού μεγαλώνουν και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο άρχισε να μοιάζει δεδομένο.

Η κατάργηση των περιοστικών μέτρων τον τελευταίο ένα μήνα μπορεί να έδωσε ανάσες αισιοδοξίας, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ακούγονται δεν είναι το οριστικό τέλος της πανδημίας. Μπορεί πλέον να είμαστε «ελεύθεροι», χωρίς την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 και διακίνηση αλλά και χωρίς ‘κέρφιου’ (απαγόρευση της κυκλοφορίας), ωστόσο πιθανόν να επιστρέψουν στη ζωή μας το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), πράγμα που όλοι απευχόμαστε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη και επιθετική και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης  η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 40-50% πιο μεταδοτική από την Αγγλική, η οποία αρχικά ήταν 50-60% πιο επικίνδυνη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Παράλληλα το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού έφερε σε πολλές χώρες αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων, ενώ χτυπά ακόμη και μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει εμβολιαστεί.

Άλλωστε κάτι τέτοιο είχε συμβεί και πέρυσι, καθώς το περάσαμε ένα καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς μέχρι τον Σεπτέμβριο που είδαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να χτυπά την Κύπρο και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το πρώτο (Μάρτιος 2020).

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου, φαίνεται πως θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να το δηλώνουν σχεδόν καθημερινά.

Η  Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στην Κρατική τηλεόραση πως:  «Όλοι οι πολίτες δεν εμβολιάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν κάποιοι μήνες. Άρα λοιπόν αν το σκεφτείτε, το φθινόπωρο, προϊόντος του χρόνου, αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως εμβολιάστηκαν στην αρχή του προηγούμενου έτους σιγά, σιγά η ανοσιακή τους κατάσταση, γενικά η άμυνα τους θα φθίνει. Άρα λοιπόν πάνω από 60% πρέπει να έχουν ανοσία σε μια κλειστή κοινότητα δεν είναι κάτι στατικό. Αν έχει στελέχη τα οποία είναι πολύ πιο μεταδοτικά όπως η ινδική μετάλλαξη αυτός ο αριθμός αλλάζει. Για να πετύχεις να βάλεις ένα τοίχος στον ιό να ανακυκλώνεται αυτό εξαρτάται κι από τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην κοινότητα».  

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (Τετάρτη 16 Ιουνίου) το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 68 (ποσοστό θετικότητας: 0,22%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top