Η αποκλιμάκωση των μέτρων έχει φτάσει σε επίπεδα κανονικότητας με τη χώρα μας να ατενίζει μετά από καιρό το μέλλον με αισιοδοξία.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν σηματοδοτεί και το τέλος της πανδημίας αφού όπως διαμηνύεται η ανησυχία εντείνεται, με τις ειδήσεις που κάνουν το γύρο του κόσμου να προειδοποιούν κάθε μέρα πιο δυνατά για το τέταρτο κύμα.
Μελέτες επί μελετών και αναλύσεις επί αναλύσεων που αφορούν την ινδική μετάλλαξη στοιβάζονται στους επιστημονικούς κύκλους με τα αποτελέσματα να μη θεωρούνται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Ο κυριότερος λόγος αφορά την μεταδοτικότητα και επιθετικότητα του στελέχους ΔΕΛΤΑ -όπως έχει μετονομαστεί- αφού πέραν της μεγαλύτερης διασποράς που μπορεί να προκαλέσει, αποδεικνύεται και πιο θανατηφόρα.
Αν και έχει δηλωθεί επισήμως πως τα εμβόλια τόσο της Pfizer&BioTech αλλά και της AstraZeneca με τις δύο δόσεις τους παρέχουν ανοσία και ασφάλεια από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, εντούτοις κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συνάδει με την έξαρση.
Είναι γνωστό πως το ενδιαφέρον για εμβολιασμό έχει ατονίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που ισχύει και για την Κύπρο. Η μεταδοτικότητα παρ'όλα αυτά δε διευκρινίζεται κατά πόσο διασπείρεται κατά κύριο λόγο μεταξύ των ανεμβολίαστων και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη συνολικότερη επιδημιολογική εικόνα.
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα χώρες με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη (όπως οι Σευχέλλες) αλλά και χώρες με παρόμοια εμβολιαστική κάλυψη με αυτή της Κύπρου (όπως η Χιλή) προχώρησαν σε lockdown με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης.
Αυτό από μόνο του είναι ικανό να δημιουργήσει ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας αλλά και του Υπουργείου Υγείας που βλέπουν νέα μαύρα σύννεφα να υψώνονται μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης και την επαναλειτουργία σωρείας τομέων της οικονομίας.
Η χαλαρότητα που έχει επέλθει παρέα με την ευφορία στις τάξεις των Κυπρίων πολιτών αποδεικνύεται εύθραστη και ενδεχόμενο πισωγύρισμα, αναγκαστικά θα επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι η ινδική μετάλλαξη βρίσκεται ήδη στην κοινότητα -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης- δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, σε σημείο που να έχει αντίκτυπο στην εικόνα και τους δείκτες.
Μένει να δούμε πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε στο απευκταίο σενάριο της καθόδου του τέταρτου κύματος, καθώς και σε ποιο βαθμό και ένταση θα ληφθούν ενδεχόμενα νέα αυστηρότερα μέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις