Η ευθύνη των Κυπρίων είναι να βρουν μια σωστή λύση στο Κυπριακό και να ετοιμάσουν το μέλλον για τις μετέπειτα γενιές, δήλωσε στην τηλεόραση του συγκροτήματος Κίπρις ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην Ευρωβουλευτής, Γιαννάκης Μάτσης, η συνέντευξη του οποίου είναι κύριο πρωτοσέλιδο σήμερα στην Κίπρις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Μάτσης ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του δημοσιογράφου Χασάν Χάστουρερ και σημείωσε ότι για να μπορέσουν Τ/κ και Ε/κ να σώσουν το μέλλον του νησιού “δεν θα πρέπει να αφήσουμε να μπουν ανάμεσά μας τα ξένα συμφέροντα”. Οι Τ/κ και οι Ε/κ, συνέχισε, πρέπει να βρουν τον καλύτερο δρόμο για να ζήσουν μαζί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια για να εξηγούν στους νέους το παρελθόν γιατί – όπως είπε – εάν δεν γνωρίζεις το παρελθόν δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον. Απευθυνόμενος δε προς τους νέους είπε ότι έκκληση του είναι να μην φύγουν, αλλά να μείνουν στην Κύπρο, να χτίσουν ένα μέλλον εδώ. “Εδώ είναι το μέλλον τους”.
Αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ο κ. Μάτσης είπε ότι μπορεί να μην ήταν η δημοκρατία που θα θέλαμε να έχουμε αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά. “Επρεπε να την είχαμε στηρίξει. Από τότε οι Τ/κ και οι Ε/κ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους και για τα συμφέροντα των ξένων μας πήραν από την μια περιπέτεια στην άλλη”. Το 1974, ανέφερε, λόγω του πραξικοπήματος των Ελλήνων Συνταγματαρχών άνοιξε ο δρόμος για να έρθει η Τουρκία στην Κύπρο και αυτοί που ήταν πίσω από αυτό ήξεραν ότι έστρωναν τη βάση για να παρέμβει η Τουρκία, όπως είπε. “Δεν θέλω να σταθώ τόσο πολύ στο παρελθόν, αλλά θέλω να τονίσω το εξής: το καθήκον μας είναι να βρούμε μια σωστή λύση και να προετοιμάσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές”.
Επεσήμανε δε ότι είναι σημαντικό να ανταποκριθούν οι δύο κοινότητες στην ευθύνη που έχουν για να “διορθώσουν την διαίρεση””, λέγοντας ότι οι νέες γενιές Τ/κ και Ε/κ, ως πολίτες της ΕΕ, με αμοιβαίο σεβασμό θα πρέπει να επαναπροσεγγιστούν.
Για το σύστημα των εγγυήσεων ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι έχει ξεπεραστεί και τώρα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. “Πρέπει εμείς να εμπιστευτούμε εσάς και εσείς εμάς”.
Ως προς το να περάσει το φυσικό αέριο της Κύπρου μέσω Τουρκίας στην αγορά της ΕΕ, ο Γιαννάκης Μάτσης ότι τίποτε δεν έχει απορριφθεί και όλα βρίσκονται στο τραπέζι και μπορούν να συζητηθούν, ωστόσο πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να σεβαστούν τους Κύπριους, σημείωσε. “Εάν λυθεί το Κυπριακό σε μια καλή βάση τότε μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία”.
Εισηγήθηκε επίσης όπως γίνει ταυτόχρονα και σε ολόκληρο το νησί καταμέτρηση πληθυσμού από τα ΗΕ ή την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα συζητούνταν για τρία χρόνια στο Συμβούλιο της ΕΕ στο Στρασβούργο. “Τώρα συζητούμε για την λύση, Εάν δεν ξέρουμε πόσα άτομα μένουν εδώ πως θα το κάνουμε; Πρέπει να το ξέρουμε και να πράξουμε ανάλογα”.
Σύμφωνα με τον κ. Μάτση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν ενώνει τον πληθυσμό, αλλά είναι ένας μόνιμος διαχωρισμός, λέγοντας ότι ο νομικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν μετά το σχέδιο Ανάν είχε πει “προς Θεού μείνετε μακριά από την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση το ομοσπονδιακό σύστημα αλλά όχι να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είπε υποστηρίζοντας ότι έτσι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε ότι το 1986 είχε καλέσει στο σπίτι του τον Ραίφ Ντενκτάς, γιο του Ραούφ Ντενκτάς, ωστόσο συνέβη το ατύχημα και έχασε τη ζωή του μια εβδομάδα πριν γίνει η επίσκεψη. Τότε, είπε, ήταν η πρώτη φορά που πέρασε την πράσινη γραμμή και πήγε στην κηδεία του Ραίφ. Το 1988, συνέχισε, είχε καλέσει 10 Τ/κ για συνάντηση μεταξύ των οποίων και τους Νατζί Ταλάτ, Αλπάϊ Ντουρντουράν, Εργκιούν Βεχμπί και Ισμαήλ Μποζκούρτ. Ανέφερε ακόμη ότι είχε καλές σχέσεις και με τον Οζγκέρ Οζγκιούρ με τον οποίο είχε παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο για το Κυπριακό. Τον Ραούφ Ντενκτάς, συνέχισε, τον είχε συναντήσει πριν πεθάνει στο σπίτι του γιου του, Σερντάρ και συζήτησαν φιλικά και με ειλικρίνεια το Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις