Αποτελεσματική αλλά όχι άμεσης προτεραιότητας η τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Αποτελεσματική αλλά όχι άμεσης προτεραιότητας η τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Μια τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού περισσότερο από έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση πετυχαίνει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ακόμα και έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο παραμένει αβέβαιο πόσο αυτή η προστασία φθίνει με το πέρασμα των μηνών.

Οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τρίτη δόση όντως θα αποκαθιστούσε τη φθίνουσα άμυνα του οργανισμού αν χρειαζόταν, με παραγωγή αντισωμάτων και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.

Σημείωσαν όμως ότι αν και είναι σημαντικό να υπάρχει ετοιμότητα για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης για την ώρα οι προτεραιότητες πρέπει να είναι άλλες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, «το να δοθούν τρίτες δόσεις ενώ άλλες χώρες δεν έχουν καμία δόση δεν είναι αποδεκτό».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων, έως και 45 εβδομάδες, οδηγούν σε πιο ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση κατά του κορωνοϊού.

Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης έχει επίσης ξεκινήσει μελέτη για ένα τροποποιημένο εμβόλιο που στοχεύει την μετάλλαξη Βήτα, η οποία είχε αρχικά ανιχνευθεί στη Νότια Αφρική.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.