ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση μέχρι τέλος του χρόνου για καταβολή του τέλους από εταιρείες έδωσε η Βουλή

Παράταση μέχρι τέλος του χρόνου για καταβολή του τέλους από εταιρείες έδωσε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε ομόφωνα τον περί Εταιρειών Νόμο παρατείνοντας την  προθεσμία καταβολής του ετήσιου τέλους για το έτος 2021 από  τις εγγεγραμμένες εταιρείες στον Έφορο Εταιρειών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 και δίδοντας τη δυνατότητα στην Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να παρατείνει περαιτέρω την εν λόγω περίοδο με έκδοση σχετικού διατάγματος.

 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας Βουλευτές διατύπωσαν τη θέση ότι το τέλος πρέπει να καταργηθεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να γίνει κλιμακωτό για τις μεγαλύτερες, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση που ακόμα δεν προχώρησε στην ρύθμιση που εισηγούνται.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η παράταση στην πληρωμή του τέλους και η εκχώρηση εξουσίας στην Υπουργό για περαιτέρω παράταση, είναι ρύθμιση που γίνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αφού υπενθύμισε πως η καταβολή του τέλους ψηφίστηκε από κυβέρνηση του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων είπε πως το λάθος που πρέπει να τονίζεται είναι ότι πολλά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου ήρθησαν, ενώ αυτό παραμένει σε ισχύ. Ο κ. Χατζηγιάννη είπε πως δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά κατάργηση του τέλους, αλλά η όποια ρύθμιση να συνοδεύεται με πρόταση για αναπλήρωση αυτών των εσόδων.

Ο Βουλευτής του Κώστας Κώστα είπε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2012 έγινε εισήγηση για κλιμακωτές φορολογίες ώστε μια εταιρεία μικρή να μην καταβάλλει το ίδιο τέλος με μια μεγάλη εταιρεία. Πρόσθεσε πως αναφέρθηκε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει αναθεώρηση που θα κατατίθετο με τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά δεν έγινε τίποτε και απλά για την αδράνεια δόθηκαν δικαιολογίες που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του τέλους στις μικρές εταιρείες και κλιμακωτή εφαρμογή στις μεγαλύτερες εταιρείες. Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ του νόμου με επιφυλάξεις για το διάταγμα και την εξουσία της Υπουργού. Είπε τέλος ότι αναμένεται ολοκληρωμένη πρόταση από Κυβέρνηση.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει την παράταση. Υπενθύμισε ότι η πρόταση για παράταση είχε κατατεθεί από ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα για ανακούφιση των μικρών εταιρειών και ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτή επιβολή του τέλους και είπε πως το τέλος συνιστά  επιπρόσθετο χαράτσι στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Ανέφερε τέλος πως το θέμα πρέπει να λυθεί μόνιμα.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, του ΔΗΚΟ είπε πως η Βουλή ανέχτηκε μια άδικη νομοθεσία λόγω της ανάγκης του καιρού για ένα-δύο χρόνια.  Κατατάσσοντας την επιβολή του τέλους στις λεόντειες νομοθεσίες, είπε πως έπρεπε να γίνει κατάργηση και όχι να δοθεί παράταση.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το τέλος πρέπει να καταργηθεί και τα 40 με 45 εκ το χρόνο που εισπράττει το κράτος από το τέλος να αντισταθμιστούν από το κονδύλι που δαπανάται για διαμονή παράνομων μεταναστών σε ξενοδοχεία.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για πλήρη κατάργηση του τέλους, αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της παράτασης. Ακολούθως αφού ανέφερε πως το τέλος επιβλήθηκε το 2012 λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών με στόχο την κατάργηση του, για 9 χρόνια επιβάλλεται οριζόντια, συνιστώντας βάρος στις μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την πανδημία. Είπε επίσης πως η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συζητήσει κατάργηση του στις μικρές εταιρείες και κλιμακωτή επιβολή στις μεγάλες.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε πως το μέτρο ήταν προσωρινό μέτρο. Υποστήριξε κλιμακωτή επιβολή και ανέφερε ότι πολλές εταιρείες που είναι αδρανείς λόγω πανδημίας θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. «Δεν κάνουμε χάρη αλλά δίνουμε χρόνο να πληρωθεί μεταγενέστερα το τέλος, επεσήμανε και ανέφερε πως η κλιμακωτή επιβολή θα βοηθήσει σε δικαιότερη μεταχείριση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top