ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμπεριφορά της Τουρκίας υποσκάπτει την πρωτοβουλία Γκουτέρες, ανέφερε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου

Η συμπεριφορά της Τουρκίας υποσκάπτει την πρωτοβουλία Γκουτέρες, ανέφερε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου

H αλαζονική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας, έχει υποσκάψει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε βαθμό ώστε για συνέχιση της να θεωρείται πλέον ως προϋπόθεση η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και η εγκατάλειψη των σχεδιασμών για δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέας Ιωσήφ στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Παναγιώτη Καράντωνα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό – Νήσου.

 
Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την  προϋπόθεση που θέτει η τουρκική πλευρά για αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής, ούτω καλούμενης τουρκοκυπριακής κυριαρχίας και λύσης δυο κρατών, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά είναι δεδηλωμένη η θέση μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Για το θέμα των αγνοουμένων, σημείωσε, ότι είναι η κατοχική δύναμη που στέκει εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και των άλλων θεσμών και αρνείται να συνεργαστεί σ’ ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα.

Ο Παναγιώτης Καράντωνας καταγόταν από τον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας. Στο κάλεσμα της πατρίδας κατατάγηκε ως έφεδρος στην 33 Μοίρα Καταδρομών, η έδρα της οποίας βρισκόταν στο Πέλλα-Πάϊς. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Καράντωνας θεάθηκε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της μάχης στα υψώματα του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. Ήταν απόγευμα της 20ης Ιουλίου 1974 όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια δράσης για εξουδετέρωση των φυλακίων του εχθρού τα οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένα. Τα οστά του ήρωα εκτάφηκαν την περίοδο 2017 από ομαδικό τάφο στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα – Πέλλα Πάϊς, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top