ΚΥΠΡΟΣ

Μετά την πύρινη λαίλαπα: Οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές της ορεινής Λάρνακας - ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την πύρινη λαίλαπα: Οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές της ορεινής Λάρνακας - ΒΙΝΤΕΟ

Στάχτη και αποκαΐδια, με καμένες γεωργικές εκτάσεις, βουνά μαυρισμένα από τη φωτιά, σημεία από τα οποία έβγαιναν ακόμα καπνοί, αλλά και τέσσερις νεκρούς, εργάτες που ήρθαν στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή, άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο σε περιοχές της Λεμεσού και επεκτάθηκε στην ορεινή Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια οδοιπορικού του ΚΥΠΕ σε Κοινότητες της ορεινής Λάρνακας που πλήγηκαν από τη μανία της καταστροφικής πυρκαγιάς, παρατηρήσαμε και πράσινα σημεία σε βουνά τα οποία δεν άγγιξε η πύρινη λαίλαπα.
 
Σε αρκετά σημεία που σταματήσαμε για να αποτυπώσουμε το καταστροφικό και ολόμαυρο τοπίο, νιώσαμε στο πρόσωπο μας την καυτή αύρα από τη φωτιά και βλέπαμε από αρκετά μακριά, καπνούς να βγαίνουν από αιωνόβια δέντρα με πολύ χοντρούς κορμούς, τα οποία δεν κατάφερε να κάψει η πυρκαγιά.
 
Στο οδοιπορικό προς τις πληγείσες περιοχές αντικρίσαμε σπίτια, καινούργια και παραδοσιακά ακόμα και εγκαταλελειμμένα να είναι καμένα, αυτοκίνητα στα οποία απέμεινε μόνο ο σκελετός, πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου που δεν κάηκαν ολοσχερώς και γενικά ένα κατάμαυρο σκηνικό κάτω από τον πεντακάθαρο γαλάζιο ουρανό της Κύπρου, που το Σαββατοκύριακο μαύρισε από τους καπνούς, οι οποίοι έφτασαν από τη Λάρνακα μέχρι και το Παραλίμνι.
 
Ο κόσμος απελπισμένος μετρά τις πληγές του, προσπαθεί να αντιληφθεί πως τον βρήκε αυτό το κακό μέσα στον, για ακόμα μια φορά «μαύρο Ιούλιο», ενώ διερωτάται πως θα γίνει κατορθωτό, όχι μόνο να ξαναφτιάξει τις περιουσίες του αλλά και να καταφέρει η γη να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, ώστε να γίνει αυτό που ήταν προηγουμένως, βουνά με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου.
 
Τα ελικόπτερα της Δημοκρατίας και του Ισραήλ και τα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών επιχειρούσαν ακόμα και τη Δευτέρα, με ρίψεις νερού να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες καπνού που φαίνονταν σε διάφορα σημεία των βουνών, ενώ τις προσπάθειες συνέδραμαν από εδάφους και αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών.
 
Στους δρόμους κυκλοφορούσαν και οχήματα της Αστυνομίας, τα μέλη των οποίων προσέφεραν την δική τους βοήθεια όπου χρειαζόταν, ενώ συνεργεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, μετέφεραν γεννήτριες και τοποθετούσαν καινούργιους πασσάλους και μετασχηματιστές.
 
Ο Κοινοτάρχης Οδού Μενέλαος Φιλίππου ανέφερε πως «ξεκινήσαμε ήδη την καταγραφή των ζημιών σε χωράφια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις μέχρι και το τελευταίο βελόνι, για να σταλεί στα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες του Κράτους. Έχουμε οργανώσει ομάδα εθελοντών που παραδίδει στους κατοίκους φαγητό και σε όσους έχουν ανάγκη ρουχισμό, ενώ καθάρισαν και την Κοινότητα από τις στάχτες και ό,τι άλλα σκουπίδια προκλήθηκαν από τη καταστροφική πυρκαγιά».
 
Πρόσθεσε πως «από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις από ντομάτες και μελισσοκομεία, με 26 τόνους μέλι μέσα καθώς και χίλιες κυψέλες με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές. Αναμένουμε άμεση στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση από το Κράτος και μάλιστα γρήγορα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, να στήσουμε τις καλλιέργειες μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φιλίππου είπε πως «το χειρότερο απ’ όλα για την Κοινότητα και τον κόσμο, δηλαδή τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και το γεγονός ότι αρκετοί συγχωριανοί μας έχασαν τις δουλειές τους, είναι η απώλεια των τεσσάρων εργατών οι οποίοι εργάζονταν στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια. Ο κόσμος μας πενθεί όπως πενθούν και οι φίλοι των τεσσάρων νεκρών, που ήρθαν από τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή στο νησί μας, αφού το να χαθούν τέσσερις άνθρωποι ήταν μεγάλο κτύπημα για την Κοινότητα, δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».
 
Ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ακόμα ότι «είναι απαράδεκτο και δεν ευσταθεί καθόλου, ενώ ως Κοινοτάρχης είμαι κάθετα αντίθετος με ό,τι γράφεται πως στο χωριό δεν υπολογίσαμε τους εργάτες μας και ουσιαστικά ήταν παραπεταμένοι (πεταμένοι). Δεν γνωρίζω γιατί γράφονται όλα αυτά, αλλά αναφέρω πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν δίπλα μας και μας βοήθησαν να γλυτώσουμε τα σπίτια μας» είπε και πρόσθεσε «τα συγκεκριμένα άτομα έκλαιγαν μαζί μας βλέποντας τις περιουσίες μας να καίγονται, πονούσαν όπως εμείς και όταν έχασαν τους τέσσερις συνανθρώπους τους, πονέσαμε όπως πόνεσαν και αυτοί».
 
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και ο Ανδρέας Ευαγγέλου Βοηθός Επίτροπος του Οργανισμού ανέφερε πως «σήμερα επισκεφθήκαμε τις πληγείσες από την φονική πυρκαγιά περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας και ο ΚΟΑΠ θα σταθεί δίπλα στους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα. Όλοι πονούμε για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τη πύρινη λαίλαπα και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους και έχουν άμεση ανάγκη».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγέλου είπε πως «θα γνωρίζουμε πολύ γρήγορα τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί γιατί υπάρχουν αποτυπωμένες. Πρώτα θα πρέπει να αναμένουμε από το Κράτος να ολοκληρώσει τις δικές του μετρήσεις και καταγραφές και εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με τις εκτάσεις που δηλώνονται στον ΚΟΑΠ για εκταρικές ή αγρο-περιβαλλοντικές επιδοτήσεις».
 
Ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς Ανδρέας Γαβριήλ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση με την πυρκαγιά το Σάββατο, αφού φοβόμαστε για τη ζωή μας δεδομένου ότι η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας. Στη Βαβατσινιά στήθηκε το Συντονιστικό Κέντρο στο οποίο μετέβησαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες για να συντονίσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
 
Πρόσθεσε ότι «το καλό για την Κοινότητα μας, ήταν το γεγονός ότι επειδή αρχικά οι άνεμοι ήταν νοτιοδυτικοί και η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας και πήγαινε προς το Δάσος του Μαχαιρά, ξαφνικά άλλαξε η φορά τους και γύρισαν βόρειοι. Μέσα σε λίγη ώρα έφτασαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, πτητικά μέσα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών και άρχισαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της πολύ δυνατής έντασης των ανέμων, να επιχειρούν για κατάσβεση της φωτιάς».
 
Ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε το έργο κανενός, αφού η δουλειά που έγινε ήταν τρομερή. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό το τιτάνιο έργο, στους εθελοντές αλλά και σε όλο τον κόσμο αφού ακόμα και από άλλες Κοινότητες ήρθαν να μας φέρουν προμήθειες» είπε και πρόσθεσε πως «στη Βαβατσινιά κάηκαν μόνο καλλιέργειες όπως ελιές και φρουτόδεντρα και ένα μέρος του δάσους».
 
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και ο Κυριάκος Μονογιός, Περιφερειακός Λειτουργός του Τμήματος Δασών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο οποίος ανέφερε πως «τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, παρά το γεγονός ότι στην περίμετρο της πυρκαγιάς εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις. Ωστόσο όλες οι Υπηρεσίες που συνεργάζονται στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης προσπάθειας, καλύπτουν όλη την περίμετρο και ελέγχονται αυτές οι αναζωπυρώσεις» είπε και σημείωσε πως «απόψε θα παραμείνουν άνθρωποι για περιφρούρηση της περιμέτρου προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, ενώ αύριο θα γίνει νέα αξιολόγηση της κατάστασης».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μονογιός είπε πως «τα πτητικά μέσα βοηθούν και δίνουν χρόνο στις επίγειες δυνάμεις για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο οποιαδήποτε εστία. Τα πτητικά μέσα και το υπόλοιπο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια για να κατασβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά».
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «τα αεροσκάφη από το Ισραήλ θα συνεχίσουν φορτωμένα με νερό και τα άλλα απαραίτητα υλικά να περιπολούν στις καμένες περιοχές ενώ τις προσπάθειες θα ενισχύσουν με περιπολίες και τα αεροπλάνα του Τμήματος Δασών επίσης έμφορτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας  για κατάσβεση της πυρκαγιάς τα αεροσκάφη Canadair έπαιρναν νερό από τη θάλασσα ενώ τα αεροσκάφη της Δημοκρατίας μετέβαιναν στη Λάρνακα και αφού προσγειωθούν φορτώνουν νερό».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα ενοικιαζόμενα ρωσικά ελικόπτερα έπαιρναν νερό από τα πολλά φράγματα που υπάρχουν στην περιοχή, κάτι που τους επέτρεπε να κάνουν πιο πολλές και συχνές ρίψεις αφού πηγαινοέρχονταν για φόρτωμα χωρίς διακοπή».
 
Ο κ. Μονογιός χαρακτήρισε τη πυρκαγιά «πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε πως «πρέπει να συνηθίσουμε στην Κύπρο ότι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της εγκατάλειψης της υπαίθρου οπότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη χορτοβρίθεια, δηλαδή παρουσία χόρτων και θάμνων που είναι πιο εύφλεκτα και μείωση των εκτάσεων που καλλιεργούνται, τα δεδομένα σταδιακά αλλάζουν. Τον καθοριστικό παράγοντα στην πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο διαδραμάτισαν οι πολύ δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες».
 
Στο Συντονιστικό Κέντρο του Τμήματος Δασών στη Βαβατσινιά συναντήσαμε το πλήρωμα των δύο αεροσκαφών που έστειλε το Ισραήλ και σε δηλώσεις του ο Captain Doron Eli Melekh, της Μονάδας Εναέριας Πυρόσβεσης του Ισραήλ ανέφερε πως «ήρθαμε από το Ισραήλ, με δύο αεροσκάφη και 20 άτομα προσωπικό, για να βοηθήσουμε την Κύπρο στη μεγάλη πυρκαγιά. Ήταν μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, αφού ξεκίνησε από περιοχή της Λεμεσού και έφτασε μέχρι περιοχές της ορεινής Λάρνακας».  
 
Πρόσθεσε πως «όταν φτάσαμε στην Κύπρο η πυρκαγιά ήταν ήδη υπό έλεγχο και έτσι βοηθήσαμε τις τοπικές ομάδες να καταπολεμήσουν τη φωτιά σε πολλά μικρά μέτωπα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση και διάδοση της».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «τα αεροσκάφη και το προσωπικό θα παραμείνουν στη περιοχή τη Δευτέρα, ίσως και την Τρίτη για να δούμε πως προχωρά η κατάσταση και σε περίπτωση που η φωτιά είναι υπό πλήρη έλεγχο τότε θα αναχωρήσουμε για το Ισραήλ. Η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη, είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτού του είδους τις πυρκαγιές, αλλά συγκρίνοντας την με αυτές στο Ισραήλ, αφού ο καιρός, το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους είναι παρόμοια με της Κύπρου, η πυρκαγιά στην περιοχή, ακόμα και για τις δικές μας παραμέτρους, ήταν πάρα πολύ μεγάλη».
 
Το Συντονιστικό Κέντρο στη Βαβατσινιά επισκέφθηκε επίσης ο Μιχάλης Κωμοδρόμος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ανέφερε πως «η ΑΗΚ ξεκίνησε από το Σάββατο το βράδυ να ετοιμάζεται και μετέφερε υλικό προς την ορεινή Λάρνακας όπως πασσάλους και μετασχηματιστές ώστε τα συνεργεία να είναι έτοιμα την Κυριακή το πρωί να ξεκινήσουν δουλειά. Από τις πέντε το πρωί της Κυριακής τα συνεργεία από όλες τις πόλεις, εργάστηκαν ασταμάτητα και πυρετωδώς μέχρι τις δέκα το βράδυ».,
 
Πρόσθεσε ότι «τα συνεργεία της ΑΗΚ ξεκίνησαν και την Δευτέρα από τις πέντε το πρωί να εργάζονται και προσπαθήσαμε να συνδέσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια ειδικά στα χωριά. Φέραμε επίσης αρκετές γεννήτριες για να ενώσουμε τους πυρήνες των χωριών ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη για ηλεκτρικό ρεύμα» είπε και σημείωσε πως «θα καταβληθούν επίσης προσπάθειες ώστε να καλύψουμε και άλλες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού».
 
Ο κ. Κωμοδρόμος εξέφρασε ευχαριστίες «από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου και από πλευράς Διεύθυνσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, για τον υπέρμετρο ζήλο που έχει επιδείξει το προσωπικό της ΑΗΚ ώστε να λύσει το πρόβλημα όσο πιο σύντομα γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό. Έχουν επιδείξει μια εντυπωσιακή προσπάθεια ώστε να φτάσουμε στο ζητούμενο».
 
Εξάλλου ο Χριστόφορος Αλέκου, Κοινοτάρχης της Μελίνης χαρακτήρισε «βιβλική και ολοκληρωτική» την καταστροφή που επέφερε στις Κοινότητες της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά και σημείωσε πως «ήταν η χειρότερη πυρκαγιά που έχω ζήσει αφού ήταν τόσο γρήγορη και τόσο απότομη που δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε, αφού μας έπιασε όλους εξ απροόπτου».
 
Ευτυχώς συνέχισε «που προλάβαμε και εκκενώσαμε τη Κοινότητα και δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο υπήρξαν καταστροφές αφού έχουν καεί ολοκληρωτικά τρία σπίτια ενώ άλλα δέκα υπέστησαν σημαντικές ζημιές» είπε και πρόσθεσε πως «καταστράφηκαν επίσης γεωργικές καλλιέργειες και λυπούμαι που το λέω και λιώνει η ψυχή μου, αφού είναι ολοκληρωτική η καταστροφή για τους γεωργούς της Κοινότητας».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλέκου απάντησε πως «οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούσαν ντομάτες και άλλα φθαρτά καθώς και διάφορα φρούτα και η καταστροφή από τη πυρκαγιά είναι ολοκληρωτική, αφού μεταξύ άλλων καταστράφηκαν λάστιχα ποτίσματος, μηχανήματα και άλλα εργαλεία αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ. Άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών από Λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας» είπε και εξέφρασε «την ευχή και την ελπίδα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνουν πράξη και η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να έρθει αρωγός για να βοηθήσει τον κόσμο που καταστράφηκε».
 
Ο κόσμος της περιοχής, συνέχισε «χρειάζεται άμεσα στήριξη, αφού εκτός από τα σπίτια μας που δεν κάηκαν, δεν έχουμε οτιδήποτε άλλο για να στηριχθούμε».

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση

• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι

• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία: Μία σύλληψη στο Καπιτώλιο - Σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία: Μία σύλληψη στο Καπιτώλιο - Σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top