ΔΙΕΘΝΗ

Τραγικά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές χώρες

Τραγικά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές χώρες

Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων καθώς και κρουσμάτων σημειώθηκε χθες σε πολλές χώρες με τα συστήματα υγείας πολλών χωρών να φθάνουν στο όριο της κατάρρευσης με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και νέα lockdown.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.639 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 53.725 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε έτσι άλλο ένα τραγικό ορόσημο, αυτό των 530.000 νεκρών (οι θάνατοι είναι 530.179 επακριβώς), ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού πλησιάζουν το όριο των 19 εκατομμυρίων. Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Νότια Κορέα


Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού την 20ή Ιανουαρίου 2020, ενώ η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Σεούλ και τα περίχωρά της, εστία του ξεσπάσματος, για να τεθεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα υπό έλεγχο.

Η χώρα της Ασίας κατέγραψε 1.316 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 1.236 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, και άλλους δύο θανάτους ασθενών με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.036 νεκρούς επί συνόλου 164.028 μολύνσεων, σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).

Είναι η πρώτη φορά που χώρα καταγράφει πάνω από 1.200 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στη Σεούλ και στα περίχωρά της θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να μένουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων μετά τις 18:00, πορείες και άλλες εκδηλώσεις απαγορεύονται, νάιτκλαμπ και μπαρ θα κλείσουν, ενώ εστιατόρια και καφέ θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των καθημένων πελατών και θα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο σε πακέτο μετά τις 22:00. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και στην Ιντσόν από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες.

Από το σύνολο των 52 εκατ. κατοίκων της Νότιας Κορέας, 15,47 εκατ. (το 30,2%) έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους για την COVID-19, ωστόσο μόνο 5,57 εκατ. (το 11%) έχουν λάβει και τη δεύτερη, οι περισσότεροι είναι άνω των 60. Η χώρα αξιοποιεί τα σκευάσματα των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna και (το μονοδοσικό) της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

Λιβύη

Η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κλείνει τα σύνορα με την Τυνησία εξαιτίας της ανησυχίας για την υγειονομική κατάσταση στη γειτονική της χώρα και την πιθανή εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού στη Λιβύη.

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Τυνησία και της αύξησης των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, καθώς και των προειδοποιήσεων του υπουργείου Υγείας για την "κατάρρευση" του συστήματος υγείας, αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα από τα μεσάνυχτα για μία εβδομάδα, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Χαμούντα. Οι υπήκοοι της χώρας που βρίσκονται στην τυνησιακή επικράτεια και θέλουν να επιστρέψουν θα μπορούν να απευθύνονται στις λιβυκές προξενικές αρχές, κατά τον ίδιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν προσωρινά, ως την εορτή Ειντ αλ Αντχα, η οποία αρχίζει στη Λιβύη την 20ή Ιουλίου. Η Λιβύη καταγράφει επίσης αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες ημέρες, με 1.384 να ανακοινώνονται χθες Πέμπτη.

Επισήμως, η χώρα έχει καταγράψει 3.227 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 199.526 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ωστόσο αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πολύ υποτιμημένα τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου ασθενειών, μόλις 413.883 από τους περίπου 6,5 εκατ. κατοίκους της Λιβύης έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19. Πολλοί Λίβυοι πήγαιναν στην Τυνησία για ιατρική περίθαλψη τα προηγούμενα χρόνια και ο αριθμός τους αυξήθηκε θεαματικά όταν στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα επικράτησε χάος τα χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι στην εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011.

Τυνησία

Η υγειονομική κατάσταση είναι πλέον "καταστροφική" στην Τυνησία, η οποία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, τόνισε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας "καταρρέει". "Η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική (...)

Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει τεράστια αύξηση. Το σύστημα υγείας δυστυχώς καταρρέει", παραδέχθηκε η Νίσαφ Μπεν Αλάγια στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τυνησιακό ραδιοφωνικό σταθμό. Σύμφωνα με την κ. Μπεν Αλάγια, είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ή η απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στα νοσοκομεία. "Αν δεν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η καταστροφή θα επιδεινωθεί", προειδοποίησε.

Τα νοσοκομεία στην Τυνησία έχουν βρεθεί αντιμέτωπα εδώ και δύο εβδομάδες με τρομακτικές ροές ασθενών στο τρέχον κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Την Τρίτη στη χώρα καταγράφηκαν 9.823 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 134 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμούς άνευ προηγουμένου. Χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 8.315 κρούσματα και άλλοι 126 θάνατοι. Συνολικά, η χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει 15.861 θανάτους και 473.229 μολύνσεις. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν ασθενείς παρατημένους ακόμα και στα πατώματα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και σε φτωχές περιοχές όπως η Καϊρουάν (κεντρικά).

Ούτε τα νοσοκομεία εκστρατείας τα οποία στήθηκαν τους τελευταίους μήνες αρκούν. Το 92% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο σε εθνική κλίμακα και στην πρωτεύουσα το 100%, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας όπως τους μεταφορτώνει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές διέταξαν lockdown σε δέκα επαρχίες όπου ο δείκτης επίπτωσης είναι πιο υψηλός, συμπεριλαμβανομένων της Τύνιδας και των προαστίων της. Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζει να κινείται με αργό ρυθμό, κατά ειδικούς. Από τους 2 εκατ. ανθρώπους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, μόλις οι 608.332 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Ιρακ

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 9.189 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 48.604 τεστ), αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ υπέκυψαν άλλοι 31 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.444 νεκρούς επί συνόλου 1.406.289 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.

Το υπουργείο Υγείας "επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη (...) οι μολύνσεις αυξάνονται ταχύτατα σε αυτό το κύμα", ανέφερε σε δελτίο Τύπου του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και δεν παίρνουν σοβαρά την υγειονομική κρίση, απευθύνοντας έκκληση στον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Στο κράτος των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες 1.001.180 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 (σχεδόν 38.000 τις προηγούμενες ώρες).

Κουβέιτ
Το υπουργείο Υγείας του Κουβέιτ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.705 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στο εμιράτο να φθάνει τις 370.932. Οι θάνατοι άλλων 12 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στους 2.071 νεκρούς στη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής.

Στα νοσοκομεία του Κουβέιτ νοσηλεύονται 18.390 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι 316 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 3.819 κρούσματα του SARS-CoV-2, ρεκόρ για 3η συνεχόμενη ημέρα, ενώ υπέκυψαν άλλοι 26 ασθενείς με την COVID-19, επίσης τραγικό ρεκόρ.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.431 νεκρούς επί συνόλου 218.396 μολύνσεων. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, ενημέρωσε πως στα κουβανικά νοσοκομεία έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται 21.091 ασθενείς με την COVID-19, επίσης ρεκόρ στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Από τα κρούσματα που διαγνώστηκαν, 3.775 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, διευκρίνισε, και σε αυτή την περίπτωση ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα. Η δυτική επαρχία Ματάνσας (1.327 κρούσματα σε 24 ώρες) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης να έχει φθάσει τις 1.474,8 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών καταγράφεται ενώ οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. λχουν λάβει μια δόση πάνω από 2,96 εκατ. πολίτες. λχουν χορηγηθεί 6,83 εκατ. δόσεις. Σκοπός είναι να ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός (11,3 εκατ.) μέσα στη χρονιά.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 949 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.734.468, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 49 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 91.190 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καναδάς

Οι ξένοι τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στον Καναδά για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

"Μπορώ να σας πω από τώρα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για αρκετό χρονικό διάστημα", απάντησε ο Καναδός πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε ο Καναδάς θα επιτρέψει στους μη εμβολιασμένους τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις μέσα στις "επόμενες εβδομάδες" όταν τα σύνορα του Καναδά ενδέχεται να ανοίξουν ξανά για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top