ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μετά τα μπόνους, στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα - Τι προβληματίζει τους επιδημιολόγους

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μετά τα μπόνους, στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα - Τι προβληματίζει τους επιδημιολόγους

Μπορεί να παρατηρείται μία μικρή σταθεροποίηση στον αριθμό των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όμως η κατάσταση με βάση τους δείκτες στο νησί μας θεωρείται εξόχως ανησυχητική.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας είναι εμφανής αφού πέραν του πολύ μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων (υψηλές πτήσεις με πέραν των 800 κρουσμάτων την ημέρα για αρκετές μέρες) παρατηρείται τεράστια διασπορά στην κοινότητα ενώ γεωμετρικά αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι.

Οι προσπάθειες για παροχή κινήτρων που θα ‘σπρώξουν’ το κοινό στον εμβολιασμό -με τον στόχο να έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον στο 80% του πληθυσμού για την εμβολιαστική κάλυψη- συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα να κορυφώνει τις διεργασίες για συμφωνίες με εταιρείες εμπλουτίζοντας τη λίστα των… μπόνους.

Παρά τις προσπάθειες να αποφευχθεί η αυστηροποίηση και η επαναφορά μέτρων -με σκοπό να προστατευτεί και η οικονομία, αφού όπως διαμηνύεται δεν ευνοείται οποιαδήποτε λύση που εμπεριέχει νέο κλείσιμο ή αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων- πληροφορίες του ThemaOnline αναφέρουν πως το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων βρίσκεται στο τραπέζι.

Η τεράστια μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, οι εκατοντάδες επαφές των κρουσμάτων, η χαλάρωση που έχει επέλθει στη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας σε συνάρτηση με την απόκρυψη επαφών -που καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το έργο της μονάδας ιχνηλάτησης- έχουν δημιουργήσει δεκάδες αλυσίδες και ο μη έγκαιρος περιορισμός τους καθιστά αδύνατη την ανακοπή της διασποράς.

Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, δεν αποκλείεται το απευκταίο σενάριο να γίνει πραγματικότητα, εάν η επιδημιολογική εικόνα δεν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση τις επόμενες ημέρες. Απώτερος στόχος και σκοπός -από την έναρξη της πανδημίας- είναι να διαφυλαχθεί -σαν κόρη οφθαλμού- το σύστημα υγείας, κάτι που μέχρι στιγμής έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται κομβικό για το επόμενο βήμα. Οι εμπλεκόμενοι -μετά την παροχή κινήτρων αλλά και την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων- αναμένουν να σχηματίσουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα της κατάστασης προτού προβούν στη λήψη αποφάσεων. Ας ελπίσουμε να συνεχιστεί η… φόρα που έχει πάρει ξανά το εμβολιαστικό πλάνο (ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες) και το κοινό να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας και αυστηροποίησης για να εξομαλυνθεί η εικόνα χωρίς να χρειαστεί επαναφορά περιορισμών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top