Τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων φαίνεται πως ωθούν τις AstraZeneca και Johnson & Johnson να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού. Το αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι έρευνες των AstraZeneca και Johnson & Johnson, μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και επιστήμονες ως εξωτερικούς συνεργάτες, έχουν ξεκινήσει έρευνες σε πρώιμο στάδιο για το ενδεχόμενο αλλαγών στα εμβόλιά τους, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν τον κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που έχουν συνδεθεί με τα σκευάσματα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενη ανθρώπους κοντά στη διαδικασία.
Ταχέως αναπτυσσόμενες έρευνες σχετικά με το πως σχηματίζονται οι θρόμβοι ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας (που προκαλεί τις θρομβώσεις) και πιθανώς να τροποποιήσει το εμβόλιο της AstraZenece έως τον άλλο χρόνο σύμφωνα με τους ανθρώπους που μίλησαν στη Wall Street Journal. «Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια και αν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη», προσθέτουν οι ίδιοι.
Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη «συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργαζόμαστε με ειδικούς και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές».Η AstraZeneca ανέφερε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία».
Εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις εγκρίσεις. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.
Πηγή: Wall Street Journal
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις