Στεφάνου: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ

Στεφάνου: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ

Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη από ποτέ, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προτάσσοντας την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα δημιουργούν δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.


Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή τις μαύρες επετείους διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ιστορική εμπειρία του Κυπριακού αποδεικνύει ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να προωθεί τους σχεδιασμούς της, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο που μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά βάζει επίσημα πλέον τη θέση για λύση δύο κρατών.
 
«Στάση απαράδεκτη και προκλητική μεν, που προκαλεί όμως μεγαλύτερες δυσκολίες στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης», σημείωσε.
 
Στο ερώτημα «εμείς τι πρέπει να κάνουμε, πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας» ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως
«ένας τρόπος υπάρχει. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργούν δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Εδώ είναι το στοίχημα. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν το αδιέξοδο παραμείνει όσο και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στην Αμμόχωστο και αλλού, τα προβλήματα θα συνεχίσουν. Κι αν ακόμα τώρα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε πάλι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και τις παρανομίες της Τουρκίας οι οποίες δεν θα τερματιστούν», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «σήμερα που η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πιο κρίσιμη, πιο επικίνδυνη από ποτέ είναι αναγκαίο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό έκανε πάντα το ΑΚΕΛ, αυτό κάνει και τώρα. Μιλά με ειλικρίνεια και εντιμότητα στον λαό, όσο κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους. Όσο πικρές κι αν είναι οι αλήθειες. Και η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια όσοι συμβιβάστηκαν με το συρματόπλεγμα αφήνουν τον λαό να βυθίζεται σε ψευδαισθήσεις».
 
«Ψευδαίσθηση είναι ότι το στάτους κβο διασφαλίζει όσα κατακτήσαμε ως λαός και ως χώρα. Μεγαλύτερη ψευδαίσθηση είναι ότι μπορούμε να βολευτούμε με την υφιστάμενη κατάσταση και να θεωρούμε ότι έχουμε διασφαλισμένα όλα τα δικαιώματα, όλα τα αγαθά και τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως κράτος. Αν το Κυπριακό δεν λυθεί, τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα ζούμε σήμερα. Η Τουρκία θα εδραιώσει την παρουσία της όχι δίπλα από την Κύπρο αλλά μέσα στην Κύπρο. Με όπλα, στρατό και συνεχή εποικισμό. Με το δικαίωμα να ορίζει τη μισή Κύπρο, έχοντας το βλέμμα στην άλλη μισή», συμπλήρωσε.
 
Ψευδαίσθηση, συνέχισε ο ΓΓ ΑΚΕΛ, «είναι η ασφάλεια που νομίζουμε ότι έχουμε».
 
«Τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, τα τουρκικά πλοία που τα βλέπουμε από τη στεριά να σεργιανίζουν στις θάλασσές μας. Η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, τα εμπόδια στην ανάπτυξη του όποιου ενεργειακού σχεδιασμού και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας είναι απόρροια και προέκταση της παράνομης τουρκικής κατοχής», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ψευδαίσθηση είναι ότι έχουμε περισσότερες από μια επιλογές για τη λύση του Κυπριακού.
 
«Το δίλημμα δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι άλλο για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση. Το δίλημμα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφώνησε εδώ και δεκαετίες ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η ομοσπονδία. Το συμφώνησε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα. Είναι αυτή η λύση που περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία εμείς επικαλούμαστε και τα χρησιμοποιούμε ως ασπίδα μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και παρανομίες. Ψευδαίσθηση είναι να νομίζουμε ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Η ιστορία και οι εξελίξεις ειδικά των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχουν διαλύσει αυτή την ψευδαίσθηση», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Στεφάνου είπε πως η παρέλευση του χρόνου αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση στα κατεχόμενα και η ίδια η ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας απειλείται ευθέως.
 
«Μοιραία θα αφομοιωθεί από την Τουρκία αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Δεν μπορούμε λοιπόν να εφησυχάζουμε πιστεύοντας ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της λύσης. Ο χρόνος δουλεύει εναντίον της και ταυτόχρονα εναντίον του μέλλοντός μας. Κι αυτό δυστυχώς δεν φαίνεται να το συνειδητοποιούν οι κυβερνώντες. Εμείς προειδοποιούσαμε ότι η άκαρπη παρέλευση του χρόνου λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου. Είχαμε προβλέψει μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά ότι χωρίς επανέναρξη των συνομιλιών και με την Τουρκία απενοχοποιημένη θα οδηγούμασταν σε τετελεσμένα στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «μας έλεγαν οι κυβερνώντες, ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο ΔΗΣΥ, ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να ανοίξει την Αμμόχωστο, ότι ρίχνει απλώς πυροτεχνήματα, ότι μπλοφάρει».

«Και τελικά προχωρεί σε τετελεσμένα στην Αμμόχωστο με το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα να διερωτούνται `μα τι άλλο θέλετε να κάνουμε`. Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε τι άλλο μπορεί να γίνει για να βγει το Κυπριακό από το τέλμα. Πριν από την διάσκεψη της Γενεύης έθεσε ενώπιον του κ. Αναστασιάδη συγκεκριμένη πρόταση για το τι μπορεί να γίνει για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η πρόταση μας θα φέρει οπωσδήποτε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Αλλά ακόμα και αν η πρόταση αυτή δεν αποδώσει το ζητούμενο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον θα αφαιρέσει κάθε πρόσχημα από την Τουρκία και θα την εκθέσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι σαρανταεφτά χρόνια μετά οι σειρήνες ήχησαν ξανά για να θυμίσουν σε όσους ζήσαμε τα γεγονότα ότι αυτές οι μέρες δεν είναι όπως τις άλλες.
 
«Οι σειρήνες, είναι γεγονός, ξυπνούν μνήμες τραυματικές. Άραγε στις συνειδήσεις των νεότερων γενεών που δεν έζησαν τα γεγονότα, η αντίδραση είναι η ίδια;  Τους μεγαλώσαμε με το «Δεν ξεχνώ», αλλά δεν έχουν τι να θυμούνται από τα κατεχόμενα μέρη των γονιών τους και των παππούδων τους. Μόνο ακούνε ιστορίες. Και όταν φύγει και η δική μας γενιά η οποία είναι η τελευταία που έχει βιώματα από τα κατεχόμενα δεν θα υπάρχει κανένας να θυμάται ότι έζησε εκεί. Και τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για την Τουρκία, αλλά και για όλους όσοι σχεδίασαν και στόχευσαν τη διχοτόμηση της Κύπρου», σημείωσε.
 
Όπως ανέφερε, τα σαρανταεπτά χρόνια είναι πολλά.
 
«Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει επικίνδυνα. Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας απομένει για να σώσουμε την πατρίδα μας από την οριστική διχοτόμηση. Σ’ αυτό τον κρίσιμο αγώνα εμείς οι ΑΚΕΛιστές και οι ΑΚΕΛίστριες θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη τη γραμμή. Όπως πάντα έτσι και τώρα. Για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας. Για να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρωικών παιδιών της Αριστεράς, του Λαϊκού Κινήματος. Των παιδιών της Κύπρου μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς αέρα ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Τιμή και δόξα στους ήρωες μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025

ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025

Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE