Δεν έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Πάφο, παρά το γεγονός ότι η 19η Ιουλίου θεωρείτο ημερομηνία ορόσημο.
Τα ξενοδοχεία της περιοχής λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, που δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 20% με 25% τον Ιούλιο. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ουσιαστική ροή κρατήσεων.
Οι πληροφορίες που έχουν από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι ακόμη ο κόσμος δεν κλείνει διακοπές, είπε, διότι υπάρχει ανασφάλεια όσον αφορά την αλλαγή κατάταξης χωρών και τα λοιπά. Πρόσθεσε επίσης, πως παρόλο που ξεκίνησε σημαντικός αριθμός πτήσεων από τον αερολιμένα Πάφου προς το αεροδρόμιο Gatwick Airport, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές κρατήσεις. Αναμένουμε, είπε, "ίσως αυτή την εβδομάδα ή και την ερχόμενη την έναρξη της άφιξης Βρετανών τουριστών σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των σχεδόν μηδενικών κρατήσεων”.
Ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση της αγοράς για τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας ωστόσο την έναρξη των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. "Ο Ιούλιος έχει χαθεί, ο Αύγουστος στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί όπως πέρσι αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να είναι χειρότερος από πέρσι" είπε.
Πρόσθεσε επίσης πως φέτος κάποιοι Κύπριοι θα μεταβούν για διακοπές στο εξωτερικό, και αν δεν υπάρχει άφιξη τουριστών από την Ηνωμένο Βασίλειο τότε εκτιμάται πως τον Αύγουστο μήνα οι πληρότητες θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στη δυσάρεστη εξέλιξη με την αγορά του Ισραήλ μετά την αλλαγή των κανονισμών, αφού με την επιστροφή τους οι Ισραηλινοί πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Έχουμε, συνέχισε, ακυρώσεις των πακέτων από την αγορά του Ισραήλ προς την Πάφο ή και μετάθεσή τους για το 2022, προσθέτοντας πως αυτό είναι δυσάρεστο, αφού το Ισραήλ είναι μια από τις λίγες αγορές που κινείτο.
Είπε ακόμη πως αυτοί που μεταφέρουν τις κρατήσεις τους για τον επόμενο χρόνο είναι αυτοί που ίσως να μην μπορούν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, σημειώνοντας πως οι πλείστοι επειδή παίρνουν τα χρήματα τους πίσω προτιμούν να ακυρώνουν τα πακέτα τους και να αναμένουν πότε θα ξανακάνουν κράτηση, είτε στην Κύπρο, είτε κάπου αλλού. Δυστυχώς, παρατήρησε, δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αγορά που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Υπάρχουν, τόνισε, “πτήσεις από νέες αγορές και προορισμούς και αυτό είναι θετικό, όπως από τη Γαλλία, την Πολωνία , αλλά δυστυχώς αυτή η κίνηση δεν είναι αρκετή για να δώσει ουσιαστική ενίσχυση στις πληρότητες “.
Ερωτηθείς για το υγειονομικό σκέλος και κατά πόσο η μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλεί προβληματισμό για εισερχόμενα κρούσματα, είτε για τη μη άφιξη Βρετανών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου απήντησε πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι υποβοηθητική στην προσέλευση τουριστών. Όσον αφορά τους Βρετανούς που έρχονται στην Κύπρο, είπε ότι η κίνηση αφορά περισσότερο τους εμβολιασμένους Βρετανούς επισκέπτες. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας για τον περιορισμό του κινδύνου ενώ ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει σχέση με τον τουρισμό.
Η Πάφος διαθέτει σχεδόν 30 χιλιάδες κλίνες και λίγους τουρίστες, συμπλήρωσε, αναφέροντας ενδεικτικά πως στην Πάφο λειτουργούν τώρα σχεδόν όλες οι τουριστικές μονάδες, περίπου 110 στον αριθμό. Πρόσθεσε πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ενώ συμπλήρωσε πως προς το παρόν, τα ξενοδοχεία λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες και αυτές δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τον Ιουλίου το 20% με 25%.
Επεσήμανε πως χωρίς το πρόγραμμα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων σίγουρα οι πλείστες μονάδες θα ήταν κλειστές.
Χαρακτήρισε σωστή κίνηση το safe pass αφού μέσω αυτού, όπως εξήγησε, διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα με κανένα πελάτη αφού όλοι είναι ενημερωμένοι.
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον και πως ήταν καλή η κίνηση της λειτουργίας κινητής μονάδας εμβολιασμού στα ξενοδοχεία. Ευελπιστούμε, είπε και άλλοι να εμβολιαστούν, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας εκτός από τον εμβολιασμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις