Η περίοδος χαλάρωσης των μέτρων που διανύουμε καθώς και η μεγάλη ετερογένεια στην εμβολιαστική κάλυψη και τη θωράκιση του πληθυσμού στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αποτελούν παράγοντες για τους οποίους καθίσταται δύσκολο να καθοριστεί αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας.
Το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μίλησε στο ΡΙΚ1, στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα», τονίζοντας πως αυτή την στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο, τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να είναι 55% πιο μεταδοτική.
«Δεν μπορούμε σε αυτό το σημείο να πούμε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας γιατί πάλι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο. Τη μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος που φαίνεται να είναι 55% πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα», είπε συγκεκριμένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νοσοκομείο Αναφοράς: Αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων - 19 χρονών ο νεαρότερος ασθενής
Ελεύθερη κυκλοφορία εμβολιασμένων
Όσο αφορά τους εμβολισμένους, έντονος είναι ο προβληματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας τους, αφού όπως παρατηρήθηκε αν εκτεθούν στον ιό μπορούν κι αυτοί να τον μεταδώσουν. Η κυρία Πανά εξηγεί τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση τονίζοντας, όμως, πως δεν είναι όλα άσπρο μαύρο όταν έχεις να διαχειριστείς ένα ιό για πρώτη φορά οπότε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο.
«Αρχικά, ο εμβολιασμένος εκτός του ότι προστατεύεται ο ίδιος από τη σοβαρή νόσηση, μειώνεται και το φορτίο που φέρει, άρα μειώνεται και η διασπορά του ιού διαμέσου των εμβολιασμένων»
«Αν ένας πλήρως εμβολιασμένος βρεθεί σε ένα χώρο με πολύ υψηλό φορτίο και εκτεθεί, μπορεί ο ίδιος να είναι ασυμπτωματικός και να μπορεί να μεταφέρει σε πάρα πολύ μικρό βαθμό σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους τον ιό, δηλαδή, δεν θα μπορέσει να διασπείρει τον ιό με την ίδια δυναμική», πρόσθεσε η κυρία Πανά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οι εξαιρέσεις για τα δωρεάν rapid τεστ – Ποιοι θα πληρώνουν και ποιοι όχι από την 1η Αυγούστου
«Από την άλλη, ο ανεμβολίαστος δεν έχει θωράκιση, άρα αν εκτεθεί με κάποιο εμβολιασμένο που κόλλησε τον ιό, έχει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Έχει όμως και τον κίνδυνο του να το βγάζει προς τα έξω, δηλαδή αυξάνει τη διασπορά του ιού»
Καταλήγοντας, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, θέλοντας να δώσει μια συμβουλή προς τον κόσμο, τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου της σωστής χρήσης μάσκας και παράλληλα να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό, διότι εκτός από την ατομική προστασία, προφυλάσσει και μειώνει και τον κίνδυνο διασποράς, αυτό, δηλαδή, που καθιστά τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένο και μη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις