Η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 124 χώρες του πλανήτη καθώς είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στην Ουχάν και 50% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα).
Στην Ελλάδα το στέλεχος Δέλτα είναι πια κυρίαρχο και εκτός από τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, επιστήμονες και πολίτες αγωνιούν για την ανταπόκριση των εμβολίων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
Μια νέα μελέτη που έγινε στο Ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερο ευαίσθητο στα εξουδετερωτικά αντισώματα – οι πρωτεΐνες σε σχήμα Υ που κολλάνε πάνω στον κορωνοϊό και τον εμποδίζουν από τα να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα τρία επικίνδυνα νέα στελέχη του ιού (Άλφα, Δέλτα και Βήτα) ως προς την ευαισθησία τους σε διαφορετικές ομάδες αντισωμάτων:
– μονοκλωνικά αντισώματα
– αντισώματα από αναρρώσαντες (είχαν ληφθεί έξι μήνες μετά την ανάρρωση)
– αντισώματα από εμβολιασμένους που είχαν όμως ιστορικό λοίμωξης Covid-19
– αντισώματα από εμβολιασμένους χωρίς ιστορικό νόσησης.
Οι ειδικοί δοκίμασαν τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού και διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα εξουδετέρωναν το στέλεχος Άλφα. Το Δέλτα εξουδετερώνονταν από τα τρία εκ των τεσσάρων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αλλά το στέλεχος Βήτα, το πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί, είχε χάσει την ευαισθησία του σε δύο από τα τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα.
Ευτυχώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει έναν αξιοσέβαστο αριθμό αντισωμάτων έναντι των διαφόρων τμημάτων του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη λεγόμενη «πολυκλωνική αντίδραση». Αλλά γεννάται το ερώτημα αν τα πολυκλωνικά αυτά αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν τα αντισώματα που προλαμβάνουντη λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα.
Για να απαντήσουν στο ερώτημα οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από 56 άτομα έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη Covid-19. Και διαπίστωσαν μια τετραπλάσια έως εξαπλάσια μείωση στην εξουδετέρωση των στελεχών Βήτα και Δέλτα, συγκριτικά με το Άλφα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα είναι πιο ευάλωτα στη λοίμωξη λόγω των νέων μεταλλάξεων διότι η ανοσοπροστασία δεν εξαρτάται απόλυτα από τα αντισώματα. Ωστόσο σημαίνει ότι τα στελέχη Δέλτα και Άλφα είναι πολύ διαφορετικά από τους άλλους ιούς με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπο το ανοσοποιητικό.
Το ενθαρρυντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι όσοι είχαν ιστορικό νόσησης και είχαν εμβολιαστεί (με Pfizer/BioNTech, Moderna ή AstraZeneca) είχαν όλοι αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι και των τριών στελεχών του κορωνοϊού. Μια δόση μάλιστα του εμβολίου ήταν αρκετή για να ενισχυθεί η ανοσοαπόκριση του οργανισμού έναντι του στελέχους Δέλτα.
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση αλλά δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μια δόση εμβολίου προσέφερε πτωχό αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Δέλτα. Όμως δια της δεύτερης δόσης επιτυγχάνονταν η επιθυμητή αύξηση των αντισωμάτων κατά της μετάλλαξης Δέλτα, αν και μικρότερη συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις