ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

 Ν. Χαρδαλιάς: Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Τιτάνια, χαρακτήρισε τη μάχη που δίνει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται σε πολλά μέτωπα της Ελλάδας, ο Έλληνας Υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή και ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας τελεί υπό πλήρη και απόλυτη κινητοποίηση, καθώς και οι επόμενες μέρες προδιαγράφονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ο Δήμος Αχαρνών κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης παραμένουν ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν αρκετές αναμενόμενες αναζωπυρώσεις, χωρίς προβλήματα αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά τις εστίες πυρκαγιών που είναι ενεργές αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά σημεία της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Εύβοια για την οποία εστάλησαν συνολικά πέντε μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 165 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, καθώς και ένα ελικόπτερο για τον συντονισμό.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ηλεία, εκ των οποίων ορισμένα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται γύρω από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας», σημείωσε. Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του πυροσβεστικού σώματος, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά στην Ηλεία έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου και στην περιοχή βρίσκονται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Μία ακόμα πύρινη εστία που απασχολεί τις Αρχές είναι αυτή στο Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, η οποία αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα.

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας ως σύμμαχο στην προσπάθεια της Πολιτείας για προστασία των ανθρώπινων ζωών το μήνυμα 112.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης, όπως οι καθαρισμοί και οι συντηρήσεις οδικών δικτύων που, σύμφωνα με τον ίδιο, διευκολύνουν αυτή τη στιγμή τη διέλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα, με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί έστω και κατ’ ελάχιστο να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top