Pfizer: Παρόμοια, χειρότερα ή ηπιότερα τα συμπτώματα μετά την τρίτη δόση;

Pfizer: Παρόμοια, χειρότερα ή ηπιότερα τα συμπτώματα μετά την τρίτη δόση;

Η αναμνηστική δόση εμβολίου της Pfizer φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα έρευνας, να έχει παρόμοιες παρενέργειες με εκείνες της δεύτερης δόσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι περισσότεροι πολίτες που έλαβαν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ εμφάνισαν παρόμοια ή και μειωμένης έκτασης συμπτώματα σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση.

Παρόμοια ή και καλύτερη η αντίδραση στην τρίτη δόση του εμβολίου

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε προκαταρκτική έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 4.500 συμμετεχόντων στο Ισραήλ, που έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 88% ανέφερε «παρόμοια ή και καλύτερη αντίδραση» σε σύγκριση με τον προηγούμενο εμβολιασμό, ενώ 31% αυτών έκανε λόγο για συμπτώματα όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της χορήγησης του σκευάσματος.

Μόλις 1% ανέφεραν δυσκολία αναπνοής ή πόνο στο στήθος

Τέλος, περίπου 15% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα κόπωσης, μυικών πόνων ή πυρετού. Λιγότερο από 1% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ανέφεραν δυσκολία αναπνοής ή πόνο στο στήθος.

Οι Ισραηλινοί ωστόσο τονίζουν την ανάγκη τα ευρήματα που αφορούν σε πολίτες οι οποίοι έλαβαν την αναμνηστική δόση μεταξύ 30 Ιουλίου και 1 Αυγούστου να αναλυθούν με προσοχή, δεδομένου του μικρού δείγματος.

Σκέψεις στις δυτικές χώρες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης
Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε τη χορήγηση τρίτης δόσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Έκτοτε, την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες εξέφρασαν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς προκειμένου να εκτιμηθεί η χρησιμότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κα Ντι Κάρλο η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Λευκωσία, αναμένεται να συζητήσει με την Ελληνική κυβέρνηση τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE