ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέο «καμπανάκι» Υπουργού Υγείας: «Υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή οι κλίνες στις εντατικές να μην είναι αρκετές»

Νέο «καμπανάκι» Υπουργού Υγείας: «Υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή οι κλίνες στις εντατικές να μην είναι αρκετές»

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές, ωστόσο, αυτές δεν είναι αμέτρητες και υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή οι κλίνες να μην είναι αρκετές, προειδοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Ο κ. Χατζηπαντέλας επισκέφθηκε το πρωί, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, και άλλους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Υγείας, το κέντρο εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) στην Κρατική Έκθεση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ. Γιαννάκη έχουν διατεθεί πέραν του ενός εκατομμυρίου 915 χιλιάδων εμβόλια και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται σε 69,9%, ενώ με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 76,3%.

Στον χώρο έξω από το κέντρο ανέμεναν εκατοντάδες άτομα, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί. Στις δηλώσεις του ο Υπουργός είπε πως "ήρθαμε για να δούμε πώς πάει το εμβολιαστικό πρόγραμμα για μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Αυτό δίνει και ένα μήνυμα σε όσους συμπατριώτες μας δεν εκμεταλλεύονται αυτό το αγαθό που έχουμε του εμβολιασμού", πρόσθεσε.

Είπε πως "κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, ένας συγκεκριμένος, ήταν στην ουρά από τις 2 το πρωί, γιατί θέλει να εμβολιαστεί και να πάρει τη ζωή του πίσω. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το πάρουν και κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας, που έχουν αυτό το αγαθό, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να το εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή", ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναμένει ο κόσμος για να εμβολιαστεί στα κέντρα walk-in, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως «σίγουρα κάτι δεν πάει λάθος».

"Σίγουρα πάει κάτι πολύ σωστά, με τη φοβερή ανταπόκριση του κόσμου", σημείωσε, αναφέροντας πως δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτή την ανταπόκριση.

Πρόσθεσε πως αυτά τα κέντρα επανδρώνονται από νοσηλευτές. "Οι νοσηλευτές μας αυτή τη στιγμή δίνουν πολλές μάχες και δεν έχουμε νοσηλευτές διαθέσιμους για επιπρόσθετο εμβολιαστικό κέντρο. Έχουμε τρομερή ανάγκη για νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας για αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ανοίξει δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά είναι κάτι που το βλέπουμε και την επόμενη φορά θα προσπαθήσουμε να το οργανώσουμε ακόμα πιο καλά", επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως "υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές, αλλά πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων στις εντατικές, ότι δεν υπάρχουν αμέτρητες εντατικές και υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να μην υπάρχουν αρκετές κλίνες"

Επεσήμανε πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά, που χρειάζονται τις εντατικές «και αυτά τα περιστατικά είναι και αυτά μέσα στην προτεραιότητά μας».

"Άρα ένας τρόπος υπάρχει για να μην έχουμε έλλειψη εντατικών. Να εμβολιαστεί ο κόσμος για να μην καταλήξουν στις εντατικές", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως είχε ενημέρωση από την αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε χθες στους θεσμούς της ΕΕ "και αναμένουμε απάντηση από αυτούς τις επόμενες ημέρες"

Σε ερώτηση για το θέμα των εμβολιασμών των Τ/κ, είπε πως χθες εμβολιάστηκαν περίπου 171 Τουρκοκύπριοι. Πρόσθεσε πως σήμερα έγινε μια σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού, του Green Pass που αφορά τους Τουρκοκύπριους.

Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα ανακοινώσουμε τη διαδικασία ώστε οι Τουρκοκύπριοι να λαμβάνουν αυτό το πιστοποιητικό, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις σε σχέση με το θέμα της λήψης αποφάσεων για το τι θα ισχύσει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ο Υπουργός Υγείας είπε πως οι αποφάσεις που αφορούν τα πανεπιστήμια θα τεθούν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Αυγούστου.

Ανέφερε πως τα πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν έχουν ζητήσει 80% φυσική παρουσία στις τάξεις. Για να γίνει αυτό, όπως είπε, πρέπει αυτοί οι φοιτητές να είναι εμβολιασμένοι.

"Εμείς δώσαμε την επιλογή στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν είναι εμβολιασμένοι να έχουν το PCR γιατί το PCR είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να διαγνωστεί κάποιος αν έχει τον ιό ή όχι", πρόσθεσε.

Είπε πως οι φοιτητές μπορούν να μεταβούν σε ένα walk-in κέντρο που θα υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο να εμβολιαστούν.

Σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εκφράσει ακόμη τις απόψεις του όσον αφορά τα δημοτικά. Είναι κάτι που το χειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας και όταν θα ζητήσουν τη γνώμη μας θα την αναφέρουμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ακόμη πως στη συνάντηση που είχαν με τη μέση εκπαίδευση ζήτησαν να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν σεμινάρια στα λύκεια και στα γυμνάσια, καθώς και να δοθεί στο Υπουργείο μια λίστα αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μαθητές να δημιουργήσουν κέντρα εμβολισμού και στα λύκεια και στα γυμνάσια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθούν στο τραπέζι κάποια μέτρα για περιορισμό της διασποράς του ιού ο Υπουργός Υγείας είπε πως αξιολογούν όλα τα δεδομένα.

Από την πλευρά της, η κ. Γιαννάκη σημείωσε πως ο στόχος είναι το ποσοστό των εμβολιασθέντων να φθάσει ως το τέλος Αυγούστου σχεδόν στο 81%.

Και αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο και με πάρα πολύ μεγάλο μόχθο διότι η ομάδα που περιστοιχίζει τον Υπουργό δεν έχει πάρει ούτε μια ημέρα άδεια να ξεκουραστεί, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως 350 ασθενείς προωθήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και 40 ασθενείς στις εντατικές.

Σήμερα έχουμε 79 κλίνες διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί οποιοσδήποτε να πάει και επίσης από τους 40 έμειναν οι 26 στις εντατικές, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως στις 3.30 το απόγευμα θα γίνει μια σύσκεψη "στην οποία θα δούμε τα πράγματα και ποια είναι η πορεία".

"Κάθε μέρα όλα είναι ένα παζλ. Πάνω σε αυτό το παζλ λειτουργούμε σήμερα τι θα κάνουμε, πόσα έχουμε και αναλόγως εμείς βλέπουμε την επόμενη μέρα πώς θα λειτουργήσει", επεσήμανε.

Άρα, πρόσθεσε, τη διαχείριση που γίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Υγείας εμείς την αξιολογούμε ως πάρα πολύ καλή με αυτά τα δεδομένα που έχουμε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top