ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Επιστρέφουν τα μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι να περιμένουμε σε νέα έξαρση

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Επιστρέφουν τα μέτρα τον Σεπτέμβριο; - Τι να περιμένουμε σε νέα έξαρση

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα συνεχίζεται ακόμη και 2 περίπου εβδομάδες μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν τους νοσηλευόμενους κυρίως σε ΜΑΦ, ΜΕΘ αλλά και διασωληνομένους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κάτι που έχει επιφέρει ανησυχία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το πλάνο που είχε καταρτιστεί τέθηκε με ορίζοντα να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο πριν την έναρξη του φθινοπώρου.

Θεωρείται προδιαγεγραμμένο πως θα υπάρξει έξαρση -κάτι που ήδη έχουν εξαγγείλει μερίδα μελών της επιστημονικής ομάδας- γι’αυτό και η προσπάθεια που γίνεται αφορά τη θωράκιση του πληθυσμού αλλά και την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων προτού περιέλθει μεγαλύτερο πισωγύρισμα.

Ομολογουμένως σε αυτό τον τομέα η χώρα μας έχει διαχειριστεί ιδανικά την πανδημία αφού παρά τις ασύμμετρες πιέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς τα νοσηλευτήρια, σε καμία των περιπτώσεων δεν κινδύνευσε το σύστημα υγείας με κατάρρευση. Πλέον στο πλάνο μπαίνει η αντιμετώπιση του ιού αρχής γενομένης της καθόδου του φθινοπώρου.

Το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στην εμβολιαστική κάλυψη με τα κίνητρα και μπόνους να λειτουργούν ως ένα βαθμό θετικά, ενώ τα κέντρα ‘Walk-In’ φαίνεται να έχουν αρκετά θετικό αντίκτυπο στην προτίμηση του κοινού. Το σημαντικότερο εκ των μέτρων που έχουν θεσπιστεί είναι η οριζόντια χρήση του Safepass, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ενόψει Σεπτεμβρίου όμως ίσως τα υφιστάμενα μέτρα να μην είναι ικανά να αποτρέψουν τη διασπορά.

Παρακολουθώντας τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη δεν αποκλείεται αρκετές από τις χαλαρώσεις να αποτελέσουν παρελθόν -τουλάχιστον εώς ότου η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο- με κυριότερο άξονα τις συναθροίσεις. Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και επιστημονική συμβουλευτική ομάδα θεωρούν πως με την κάλυψη να αγγίζει το 82% δίνεται η δυνατότητα απόκρουσης του κύματος.

Αυτός είναι και ο λόγος που με την φόρμουλα αυτή θεωρείται έσχατο και φυσικά απευκταίο το σενάριο ενός νέου lockdown ή ακόμη και η επαναφορά αυστηρότερων περιορισμών όπως τα μηνύματα για κατ’εξαίρεση μετακινήσεις (8998).

Όλα θα εξαρτηθούν φυσικά από την πορεία κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες δύο βδομάδες με τον Υπουργό Υγείας να απευθύνει έκκληση τονίζοντας πως οι κλίνες δεν είναι απεριόριστες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top