ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Ανοσία: Ποιο εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό έξι μήνες μετά

Κορωνοϊός – Ανοσία: Ποιο εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό έξι μήνες μετά

Έως και έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό μπορεί να διαρκέσει η προστασία έναντι της COVID-19 από το εμβόλιο της Moderna. Η μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, την εταιρεία κλινικών μελετών Emmes, τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, Inc. και το Ίδρυμα Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente, δημοσιεύεται στο Science.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν το mRNA εμβόλιο της εταιρείας εξασφαλίζει ίδιας διάρκειας ανοσία με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Johnson&Johnson, για τα οποία οι έρευνες έδειξαν ότι παραμένουν αποτελεσματικά μισό χρόνο μετά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 24 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του σκευάσματος, από τους οποίους συνέλεξαν αιματολογικό δείγμα τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και έπειτα τρεις ακόμα φορές στους επόμενους έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των επικρατέστερων παραλλαγών του νέου κορωνοϊού – Άλφα (βρετανική), Βήτα (B.1.351, νοτιοαφρικάνικη),Έψιλον (Β.1.429, καλιφορνέζικη), Γιώτα (Β.1.526, νεοϋορκέζικη), Γάμμα (P.1, βραζιλιάνικη), Δέλτα (B.1.617.2, ινδική), με πλήρη ανοσοπόκριση αντισωμάτων για όλες τις παραλλαγές πλην της Βήτα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της παραλλαγής Δέλτα που διαπιστώθηκε για το το 96% των δειγμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για την αιτία του τέταρτου επιδημικού κύματος στον πλανήτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για τη Βήτα δεν ήταν εξίσου αισιόδοξα, με τα μισά μόλις από τα ελεγμένα δείγματα να σημειώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση έναντι της παραλλαγής.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η ανοσία αντισωμάτων δεν είναι η μοναδική ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά ένα σύστημα έμφυτης ανοσίας που περιλαμβάνει τα Β και Τ-λεμφοκύτταρα και συμβάλλει στην αύξηση της προστασίας, μια σημαντική ενίσχυση για όσους δεν πέτυχαν ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους ή απέφυγαν τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Τέλος, ανέφεραν πως οι τίτλοι αντισωμάτων στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες κατέγραψαν μικρή μόνο μείωση, εύρημα που προστίθεται στη λίστα αντικρουόμενων συμπερασμάτων. Η τρίτη ηλικία ως ευάλωτη ομάδα παραμένει υψηλά στην ιεράρχηση της ατζέντας των ειδικών ανά τον κόσμο για της διαχείριση της πανδημίας, με τη συζήτηση θωράκισής τους από τον ιό με μια τρίτη «ενισχυτική» δόση εμβολίου να έχει εκκινήσει και στην Ελλάδα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top