ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμένοι Vs ανεμβολίαστοι: Έτσι διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα

Εμβολιασμένοι Vs ανεμβολίαστοι: Έτσι διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων σύμφωνα με τα νέα προγράμματα περιορισμών για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν αποφύγει την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά πολλές εξ αυτών έχουν λανσάρει τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση στα κοινά.

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, η καθημερινότητα γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Τα «ρήγματα» των εμβολιασμών
Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών, η ελευθερία μετακίνησης, κοινωνικοποίησης και πρόσβασης στη διασκέδαση βασίζεται όλο και περισσότερο στην πιστοποίηση εμβολιασμού ή ανοσίας.

Στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για όλους, αλλά αρκετές πολιτείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την ικανότητα ελεύθερης μετακίνησης των μη εμβολιασμένων πολιτών τους.

Οι εμβολιασμοί είναι ήδη υποχρεωτικοί για τους εργαζόμενους στις δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης. Από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε εστιατόρια, γυμναστήρια και κέντρα διασκέδασης θα είναι υποχρεωτικός. Στην πολιτεία της Καλιφόρνια οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού τον Οκτώβριο, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός των στρατιωτικών θα είναι υποχρεωτικός.

Στην Ευρώπη, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Βρετανία είναι τρεις από τις χώρες που ήδη επιβάλλουν τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επίσης ζητούν απόδειξη εμβολιασμού, παροχή αρνητικού τεστ ή αποδεικτικά στοιχεία πρόσφατης ίασης από κορωνοϊό από τους ταξιδιώτες.

Στην Κίνα, αρκετές τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως δε θα επιτραπεί η επιστροφή στο σχολείο παιδιών που έχουν ανεμβολίαστα οικογενειακά μέλη.

Στην Αυστραλία, αρκετές τοπικές ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν πως θα υπάρξει άρση των lockdown μόνο όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού.

«Εκβιασμός» και «δικτατορία»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου CNBC, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν σφοδρά στους περιορισμούς αυτούς. Ο Marco De Matteo, νεαρός Ναπολιτάνος και φαν των ταξιδιών παρομοιάζει το «πράσινο πάσο» των ιταλικών αρχών ως «οικονομική και υγειονομική δικτατορία». Υποστηρίζει πως «οι αρχές περιορίζουν τις ελευθερίες μας. Η επιβολή του πάσου διασπά την κοινωνία». Το πάσο είναι αναγκαίο για την πρόσβαση σε οποιονδήποτε δημόσιο κλειστό χώρο στην Ιταλία και σύντομα θα επιβάλλεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες.

Ο De Matteo αναφέρει πως «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τα εμβόλια και τον κορωνοϊό. Άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες ανησυχούν για την υγεία τους και δε δέχονται τον εμβολιασμό, αλλά χαρακτηρίζονται ως συνομωσιολόγοι».

Ο φόβος για τα εμβόλια έχει εκτιναχθεί στα ύψη από την αρχή της πανδημίας, υποδαυλισμένος από τις θεωρίες συνομωσίας και την παραπληροφόρηση στα social media που αποτελεί πραγματική απειλή για τις ζωές όλων. Τα επιστημονικά δεδομένα από έγκριτες και peer-reviewed έρευνες έχουν αποδείξει πολλές φορές πως τα εμβόλια μειώνουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση.

Γιατροί και επιστήμονες όπως ο Dr. Scott Gotlieb έχουν πολλάκις υπογραμμίσει πως ακόμη και αυτοί που έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον κορωνοϊό θα βγουν κερδισμένοι από τον εμβολιασμό τους.

Από την άλλη, η Γαλλίδα προπονητής yoga Amel Lamloum ανέφερε πως δε θεωρεί πως το εμβόλιο θα της προσδώσει κάτι, αφού είναι νέα (30 ετών) και υγιής. Η Lamloum δήλωσε στο CNBC πως θεωρεί την τακτική των γαλλικών αρχών ως «εκβιασμό» ενώ υποστήριξε πως «η κοινωνία μας έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει πια δικαιοσύνη. Πολλοί δε θα κάνουμε το εμβόλιο και θα πρέπει να ζήσουμε σε μια παράλληλη κοινωνία».

Προς τι ο φόβος;
Για τους εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν αποτελέσει πραγματική «ασπίδα» προστασίας κατά του κορωνοϊού και τους έχει επιτρέψει να επιστρέψουν σε ενός είδους κανονικότητα ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας.

Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που «κοιτούν το εμβόλιο με μισό μάτι». Επικρίνουν την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε και δεν εμπιστεύονται τα επιστημονικά δεδομένα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου. Αλλοι -κυρίως νέοι- αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται να εμβολιαστούν αφού περνούν τον κορωνοϊό ασυμπτωματικά.

Οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές τη σημασία του εμβολιασμού για τον περιορισμό των κρουσμάτων και την προστασία της ευρύτερης κοινωνίας και αυτών που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο λόγω προβλημάτων υγείας (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι). Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί πως μειώνουν τους θανάτους, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και τη σοβαρή νόσηση και περιορίζουν τη μεταδοτικότητα.

Αυτό που δεν είναι ακόμη σίγουρο είναι για πόσο το εμβόλιο παρέχει ανοσία και για το αν οι μελλοντικές μεταλλάξεις θα αλλάξουν τα ποσοστά προστασίας. Πολλές κυβερνήσεις προχωρούν στην παροχή τρίτων δόσεων αλλά το κύριο μέλημα είναι ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων πολιτών ανά τον κόσμο.

Οι μεγαλύτεροι συνωμοσιολόγοι
Τα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών στον εμβολιασμό διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Γαλλία έχει χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης, σε αντίθεση με τη Βρετανία. Οι Ρώσοι είναι αυτοί που φοβούνται τα εμβόλια περισσότερο, με τους Αμερικανούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 15 χωρών από την Morning Consult για τον Ιούλιο και Αύγουστο. Στις ΗΠΑ, εκ των 43.054 ερωτηθέντων, το 30% ανέφεραν πως δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Οι κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες αυτούς, είναι πιθανές παρενέργειες και έλλειψη δεδομένων.

Οι περιορισμοί στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, πολλοί τομείς διασκέδασης έχουν επηρεαστεί από τους νέους κανόνες. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι παρέχουν συγκεκριμένες έδρες των γηπέδων σε ανεμβολίαστους. Στη Βρετανία, μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν σε κλαμπ. Η Γαλλία έχει δημιουργήσει το δικό της πιστοποιητικό ανοσίας, κάτι που σχεδιάζει να κάνει και η Γερμανία, καταργώντας τα δωρεάν τεστ για κορωνοϊό.

Πηγή: Newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top