ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Στην πρίζα η επιστημονική ομάδα - Οι φόβοι που φέρνει η νέα μετάλλαξη

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ:  Στην πρίζα η επιστημονική ομάδα - Οι φόβοι που φέρνει η νέα μετάλλαξη

Μικρή αλλά σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας εντοπίστηκαν 311 νέα περιστατικά του ιού με το ποσοστό θετικότητας να κατεβαίνει στο 0.6% ενώ παράλληλα εμφανής είναι και η ‘ανακούφιση’ των νοσηλευτηρίων με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν τους 194, εκ των οποίων οι 70 σε σοβαρή κατάσταση.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι φυσικά αυτά που φέρνουν ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας και όχι μόνο. Όπως έχουμε παρατηρήσει κάθε μετάλλαξη έχει διαφορετικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που σχετίζονται είτε με το ρυθμό εξάπλωσης, τη συμπτωματολογία, το διάστημα επώασης κτλ.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα σε σχέση με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ αφορά κυρίως την καθυστέρηση από την ημέρα μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σύμφωνα με έρευνα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώθηκε πως άτομο που μολύνεται με τον ιό μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι και 6 ημέρες μετά τη μόλυνση (5.8) ή ακόμη και 2 ημέρες μετά τη θετική εύρεση ιικού RNA.

Με απλά λόγια σημαίνει πως άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί για σχεδόν 6 ημέρες να μην εμφανίσει οποιαδήποτε εμφανή συμπτωματολογία ενώ παράλληλα για 2 ημέρες μπορεί να μεταδίδει τον ιό όντας ασυμπτωματικός. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, τόσο την ανακοπή της διασποράς αλλά και -ήδη- πολύ δύσκολο πρότζεκτ της μονάδας ιχνηλάτησης αφού δύναται να δημιουργηθούν διάφορες αλυσίδες που θα εντοπιστούν όταν είναι πλέον αργά. 

Ενόψει λοιπόν της φθινοπωρινής περιόδου επιστημονική ομάδα, Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση προσπαθούν να εκπονήσουν πλάνο το οποίο θα θωρακίσει τη χώρα μας σε τέτοιο βαθμό που να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την αναμενόμενη έξαρση. Εμβολιασμός και Safepass είναι μέχρι στιγμής τα δύο μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα της καταπολέμησης της πανδημίας όμως δεν αποκλείεται χαλαρώσεις τις οποίες απολαύσαμε το καλοκαίρι να αποτελέσουν παρελθόν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top