Να παρατείνει τη διορία για την αμερικανική συνδρομή της επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου θα πιέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών του G7 την Τρίτη.
Την τηλεδιάσκεψη προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Τζόνσον μέσω Twitter, γράφοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ότι θα γίνουν ασφαλείς εκκενώσεις, ότι θα αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση και ότι θα στηριχθεί ο αφγανικός λαός στην εξασφάλιση των κερδών των τελευταίων 20 ετών.
Μετά από την ενημέρωση για τις προθέσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από το Λευκό Οίκο να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης και μετά τον Αύγουστο. Το αίτημα έχει υποβληθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας στους ομολόγους τους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι γίνονται συζητήσεις για παράταση της επιχείρησης εκκένωσης, προσθέτοντας πάντως ότι ελπίζει κάτι τέτοιο να μη χρειαστεί.
Μιλώντας στο Sky News, πάντως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι παράταση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου για την επιχείρηση εκκένωσης θα σημαίνει «παράταση της κατοχής» και «θα προκαλέσει αντίδραση».
Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται επίσης να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη του G7 να εξετάσουν κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν αν διαπράξουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Λονδίνο προωθεί μαζί με τη Γαλλία ψήφισμα για το Αφγανιστάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ράαμπ να παραδέχεται σε άρθρο στη Sunday Telegraph ότι η Δύση πρέπει να συνεργαστεί με την Κίνα και τη Ρωσία που έχουν δυνητικά την επιρροή να κατευνάσουν την κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ επέκρινε δριμύτατα ως «ανόητη» και υποκινούμενη από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν στελέχη της νυν βρετανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα. Το Bloomberg, εξάλλου, αποκάλυψε βρετανικό κυβερνητικό υπόμνημα που αναφέρει ότι τον Ιούνιο ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Μπόρις Τζόνσον και τους άλλους ηγέτες των χωρών του G7 ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούσαν ικανή παρουσία τους στο Αφγανιστάν για να μείνει ασφαλής η Καμπούλ.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βρετανική κυβέρνηση, 5.725 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ με βρετανικές πτήσεις από τις 13 Αυγούστου και μετά. Από αυτούς οι 3.100 ήταν Αφγανοί.
Το Λονδίνο ελπίζει να εκκενώσει ακόμα 6.000 πολίτες από την Καμπούλ αυτή την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις