ΔΙΕΘΝΗ

«Αφεντικό» της Γιακούζα καταδικάστηκε σε θάνατο: «Θα το μετανιώνεις για την υπόλοιπη ζωή σου»

«Αφεντικό» της Γιακούζα καταδικάστηκε σε θάνατο: «Θα το μετανιώνεις για την υπόλοιπη ζωή σου»

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδικάστηκε εχθές ένα «μεγάλο αφεντικό» της Γιακούζα, μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης του στην πόλη Φουκουόκα.


Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 74χρονος Σατόρου Νομούρα επικεφαλής μιας ισχυρής εγκληματικής οργάνωσης, είχε δώσει την εντολή να πραγματοποιηθούν τέσσερις επιθέσεις, μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο.

Όπως επισημαίνει το BBC, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, η καταδίκη του Νομούρα ήρθε παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τα εγκληματικά «χτυπήματα». Ο ίδιος, δε, αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή την παραμικρή εμπλοκή του. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου ήταν πως, εφόσον ο 74χρονος είχε τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης για χρόνια, φέρει και την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της.

Στα 4 περιστατικά επιθέσεων που εξέτασε το δικαστήριο, και έλαβαν χώρα από το 1998 έως το 2014, είχε σκοτωθεί ένας επιχειρηματίας και είχαν τραυματιστεί τρεις ακόμη άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων αστυνομικός. 


Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο μέλος της ιαπωνικής μαφίας, την επονομαζόμενης Γιακούζα, καταδικάζεται σε θάνατο.

«Ζήτησα μια δίκαιη απόφαση... Θα το μετανιώνεις αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου», είπε ο Νομούρα στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της ποινής του εχθές, Τρίτη, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Νισινιπόν Σιμπούν. Λίγο νωρίτερα ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Νομούρα «εξαιρετικά μοχθηρές».

Ο Νομούρα, επικεφαλής του συνδικάτου εγκλήματος Κούντο-Κάι που δρα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την Daily Mail, για πολλά χρόνια υπήρχε ανοχή στην Ιαπωνία για τις ενέργειες της Γιακούζα, καθώς θεωρούνταν «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση της τάξης στους δρόμους και την επίσπευση ορισμένων διαδικασιών, παρά τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούνταν. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αυστηροποίηση των κανονισμών κατά των συμμοριών, η πτώση της κοινωνικής αποδοχής και η εξασθένηση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών των οργανώσεων της Γιακούζα να μειωθεί σημαντικά.

Σε αντίθεση με την ιταλική μαφία ή τις κινεζικές «Τριάδες», η Γιακούζα απασχολεί εδώ και χρόνια μια «γκρίζα ζώνη» στην ιαπωνική κοινωνία - οι οργανώσεις της δεν είναι παράνομες και κάθε μία έχει το δικό της αρχηγείο που γνωρίζει η αστυνομία.

Με περισσότερους από 100 καταδικασθέντες σε θάνατο να περιμένουν την εκτέλεσή τους, η Ιαπωνία είναι ένα από λιγοστά ανεπτυγμένα κράτη που διατηρούν την θανατική ποινή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top