ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Υγείας μετά τη διαμαρτυρία - «Στόχος η διασφάλιση της υγείας όλων των φοιτητών»

Υπουργός Υγείας μετά τη διαμαρτυρία - «Στόχος η διασφάλιση της υγείας όλων των φοιτητών»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Τετάρτη φοιτητές, ζητώντας τη διασφάλιση της επιστροφής περισσότερων φοιτητών με φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας Τη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι με στόχο τη διασφάλιση της υγείας όλων των φοιτητών, τους έδωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.


Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, υπό τη σκιά της χθεσινής απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ,  που αφορά επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας με φυσική παρουσία ακαδημαϊκών και φοιτητών, που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID 19  τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID 19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό που να τεκμηριώνει ότι το άτομο δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Από τις 10 το πρωί οι φοιτητές της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών μαζεύτηκαν έξω από το Υπουργείο,  κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ εκπρόσωποι τους μίλησαν τόσο στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσο και με τη Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, από τους οποίους ζήτησαν επαναξιολόγηση της απόφασης σε σχέση με το κόστος για διενέργεια PCR test και RAPID test.

Οι φοιτητές ζήτησαν όπως επιτρέπεται η προσκόμιση PCR test και RAPID test, πέραν του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αποδεικτικού νοσήσαντων από κορωνοϊό, προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική παρουσία περισσότερων φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας.

Εξάλλου, οι φοιτητές επέμειναν στην επιχορήγηση των τεστ.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, συνάντησε τους φοιτητές έξω από το Υπουργείο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι όποια απόφαση ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα ληφθεί με στόχο τη διασφάλιση της υγείας όλων των φοιτητών.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας τα αιτήματα των φοιτητών θα μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη, σημειώνοντας πως στόχος του παραμένει η φυσική παρουσία φοιτητών σε όλες τις τάξεις.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «πρέπει να διασφαλίσουμε και την υγεία όλων των φοιτητών και υπάρχουν διάφορα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Εξήγησε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, για να προσθέσει πως «αποφασίσαμε να αναβάλουμε την απόφαση αυτή για ακόμα λίγες μέρες, ώστε να δούμε αν μας επιτρέπει αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα, να επιστρέψουμε στα πανεπιστήμια με PCR test και RAPID test».

«Είναι όλα στο τραπέζι και θα αποφασίσουμε για το καλό της υγείας πρώτα των φοιτητών», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση στην απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε αρνητικά, αφού όπως εξήγησε το ΤΕΠΑΚ είναι ένας αυτόνομος οργανισμός και δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει στις δικές του αποφάσεις.

Υπενθύμισε πως υπάρχουν οργανισμοί που πήραν πιο αυστηρά μέτρα.

«Το ΤΕΠΑΚ είναι ένας αυτόνομος οργανισμός και το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει σε αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ. Εμείς θεωρούμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να ακολουθήσουν την απόφαση που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν τα ίδια τα πανεπιστήμια, ωστόσο, αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με λίγη καλή θέληση», αν οι φοιτητές πάνε να εμβολιαστούν, αυτό θα είναι καλό για τους ίδιους και την ακαδημαϊκή χρονιά που έπεται.

Και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε μέτρα

Εξάλλου, το πρωί συνήλθε εκτάκτως  το πρωί και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέληξε  στα μέτρα που θα ισχύσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εν μέσω πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Κύπρου επαναβεβαιώνει την απόφασή της, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, για διεξαγωγή της διδασκαλίας κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022 με φυσική παρουσία και με προσκόμιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID «Safe Pass», τηρώντας όλα των διατάγματα και τα πρωτόκολλα που έχουν εγκριθεί από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου «στην περίπτωση όπου οι εγκαταστάσεις/αίθουσες διδασκαλίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή του μαθήματος με φυσική παρουσία για όλους τους φοιτητές/φοιτήτριες, τότε το μάθημα θα διεξάγεται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τεχνολογίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top