ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φθιώτιδα - Τα πύρινα μέτωπα πολιορκούν το Λογγίτσι - Εκκενώθηκε το χωριό

Φωτιά στη Φθιώτιδα - Τα πύρινα μέτωπα πολιορκούν το Λογγίτσι - Εκκενώθηκε το χωριό

Μάχη για να περιορίσουν την έκταση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα στη Φθιώτιδα δίνουν αυτήν την ώρα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα δύο κύρια μέτωπα τα οποία έχουν κατεύθυνση προς το χωριό Λογγίτσι και βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από τα πρώτα σπίτια.

«Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και πρέπει να περιορίσουμε τα μέτωπα της φωτιάς» υπογραμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδας κ. Θανάσης Καρακάντζας. Στην περιοχή βρίσκονται 18 οχήματα της Πυροσβεστικής με 64 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Στο ανατολικό μέτωπο, τα εναέρια μέσα περιόρισαν την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς ενώ σε αυτή τη φάση προσπαθούν να περιορίσουν και τα δύο μέτωπα βόρεια του χωριού που με τους πολύ ισχυρούς ανέμους έχουν κατεύθυνση προς τον οικισμό.

Οι κάτοικοι από το χωριό Λογγίτσι έχουν απομακρυνθεί και στο χωριό παραμένουν όσοι διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα και βρίσκονται σε διάφορα σημεία και βοηθούν για την κατάσβεση όπως επίσης και κτηνοτρόφοι που προσπαθούν να εμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς στις εγκαταστάσεις τους.

Πως ξεκίνησε

H φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση ανάμεσα στο Λογγίτσι και το Νεοχώρι Φθιώτιδας.

Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην ορεινή και δύσβατη περιοχή ξεπερνούσαν τα 5 μποφόρ, δημιούργησαν ένα μέτωπο πάνω από 1.000 μέτρα, που γρήγορα πήρε ανατολική κατεύθυνση, αλλά και νότια.

Αν και στην αρχή η φωτιά δεν απειλούσε οικισμούς, ο δυνατός άνεμος άλλαξε την κατεύθυνση με αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας να δώσει εντολή εκκένωσης του οικισμού Λογγίτσι.

Η δημοτική αρχή της Στυλίδας, μαζί με την Αστυνομία, προχωρησαν τις διαδικασίες εκκένωσης του χωριού Λογγίτσι.

«Αυτή την ώρα τα μέτωπα που κινούνται προς το χωριό είναι σε απόσταση 800 μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Κρίθηκε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε προληπτική εκκένωση του χωριού, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσουν συνέχεια μέτωπα τα οποία κινούνται όλα προς την κατεύθυνση του χωριού» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακάντζας το απόγευμα.

Στο σημείο, σύμφωνα με το lamiareport.gr έσπευσαν άμεσα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ σηκώθηκαν αρχικά τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Ρίψεις στο σημείο ανέλαβαν να κάνουν άλλα τρία αεροσκάφη (τα δυο Canadair) που σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Στο σημείο φτάνουν και υδροφόρες από Δομοκό και Στυλίδα, καθώς και ένα χωματουργικό να συνδράμει τους πυροσβέστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά καίει σε σημείο που δεν υπάρχουν τρόποι πρόσβασης και οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν το μέτωπο.
Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε υψόμετρο και δεν απειλεί κάποιον οικισμό.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top