Οργανωμένοι γονείς παιδιών με αναπηρίες βρέθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας και το Προεδρικό ζητώντας συνοδό για τα παιδιά τους.
Συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συνδρόμου Ντάουν, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου και ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΑΖΙ».
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΔΕΠΥ Μαρίνα Γεωργίου, είπε ότι ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι το θέμα των σχολικών βοηθών/συνοδών στα σχολεία, όπου οι Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «χωρίς να αιτιολογούν τις αποφάσεις τους και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών παραβιάζουν την νομοθεσία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Νόμου του ΄99, μη παρέχοντας στα παιδιά ατομικό συνοδό ή ακόμη και εξειδικευμένο συνοδό».
Σύμφωνα με την νομοθεσία, συνέχισε, «ενώ θα έπρεπε να αξιολογούνται οι ανάγκες του παιδιού και να συμπληρώνεται ένα έντυπο που αναφέρεται στον Κανονισμό 13 της νομοθεσίας, όπου αναφέρεται τι χρειάζεται το κάθε παιδί σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του - δηλαδή αν θέλει συνοδό, πόσες ώρες θέλει τον συνοδό, τι ικανότητες και γνώσεις πρέπει να έχει ο συνοδός - αυτό δεν συμπληρώνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε αποφάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής μη τεκμηριωμένες που οδηγούν σε πολλά προβλήματα για τα παιδιά».
Είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, τέθηκαν αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να πούμε, σημείωσε, ότι οι Σχολικές Εφορείες παρόλο που ο ρόλος τους είναι εργοδοτικός, έχουν κάθε καλή πρόθεση να μας βοηθήσουν.
«Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει στα παιδιά μας τις εύλογες προσαρμογές που δικαιούνται και να εφαρμόσει τόσο την νομοθεσία όσο και την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, η οποία έχει κυρωθεί από το κράτος μας από το 2011», σημείωσε η κ. Γεωργίου.
Κάλεσε τέλος, τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, της Επαρχιακής Επιτροπής, ώστε να τεκμηριώνονται οι αποφάσεις της και να έχουν συμπληρωμένο το έντυπο αξιολόγησης του παιδιού τους, όπως προνοείται από τον Κανονισμό 13, ώστε να δικαιολογούνται σωστά οι ανάγκες των παιδιών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σταρ του TikTok ανακοινώνει τον θάνατό της από καρκίνο στο τελευταίο της βίντεο-μήνυμα
• Καταγγελία μητέρας: Παιδί είχε πνευμονία και δεν το εξέτασαν – Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
• ΗΠΑ: Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα
• Έκπτωση 20% στο ρεύμα: Οι νέοι δικαιούχοι και πώς μπορείς να αιτηθείς - Πότε θα αρχίσει η υποβολή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις