ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τι ανησυχεί περισσότερο όσους διστάζουν να εμβολιαστούν - Τα αποτελέσματα της μελέτης «Τα πιστεύω των Κυπρίων για τον εμβολιασμό»

Τι ανησυχεί περισσότερο όσους διστάζουν να εμβολιαστούν - Τα αποτελέσματα της μελέτης «Τα πιστεύω των Κυπρίων για τον εμβολιασμό»

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα είναι αρκετά ενδιαφέροντα και βοηθούν να κατανοήσουμε σε σημαντικό βαθμό τους παράγοντες που οδηγούν την μειοψηφία των συμπολιτών μας στην άρνηση ή στον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια. Ειδικά, αυτή την περίοδο που είναι εξαιρετικά επείγον να προσηλωθούμε στο πως θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα στους νέους.

Από τους συμμετέχοντες η πλειοψηφία δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, και αυτό αποτυπώνεται και στην πραγματικότητα με τα ποσοστά των συμπολιτών μας που έχουν λάβει έστω και την μια δόση εμβολίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα για την εμπιστοσύνη του κοινού στο ΓΕΣΥ, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία όπως είναι η πανδημία. Ισχυρή μου άποψη ότι η ύπαρξη του ΓΕΣΥ βοήθησε τα μέγιστα στην πρωτοβάθμια φροντίδα κατά την πανδημία.

Όσον αφορά σε άλλα θέματα που προκύπτουν από την έρευνα σημειώνω συνοπτικά:

  • Το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη και ζητά έγκυρη ενημέρωση σε ψηλότερη συχνότητα από πηγές ενημέρωσης όπως είναι οι Κρατικές Υπηρεσίες, τα ΜΜΕ και ο ΠΟΥ, ενώ είναι εμφανής και η εμπιστοσύνη που έχουν οι εμβολιασμένοι στην επιστήμη.
  • Τα ποσοστά όσων δείχνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν ή ακόμα είναι προβληματισμένοι, δείχνουν και την τάση όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι διστακτικοί να εμβολιάζονται με πιο αργό ρυθμό, ενώ το ποσοστό αυτών που φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμιά περίπτωση σε εμβολιασμό είναι μικρό.
  • Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης και την τρέχουσα τάση όπου τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν είναι πιο υψηλά όσο ανεβαίνει η ηλικία, όπως δηλαδή και στην πραγματικότητα.
  • Η μελέτη αναδεικνύει επίσης επικοινωνιακά κενά ή ανάγκες ώστε να λυθούν απορίες ή να καταρριφθούν μύθοι γύρω από τα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Είναι προφανές ότι κάποια μηνύματα δεν έχουν περάσει σχεδόν ένα χρόνο μετά, όπως για παράδειγμα ο σκεπτικισμός ότι τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί γρήγορα ή η πραγματική διάσταση του κινδύνου με παράδειγμα τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις και την θρομβοπενία. Και εδώ διαπιστώνω ελλιπή επικοινωνία του κινδύνου.
  • Ανάμεσα στους σκεπτικιστές και στους αρνητές αναδεικνύεται μια γενικότερη απαξίωση του Κράτους που τυγχάνει να έχει και την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας, και αυτό έχει διαπιστωθεί ειδικά στην Κύπρο και από άλλη μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μέσα σε αυτές τις ομάδες προφανώς καταγράφονται και άτομα που απλά παρουσιάζονται απαθείς απέναντι στον εμβολιασμό, όπως απαθείς ενδεχομένως παρουσιάζονται και σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις.
  • Οι εναλλακτικές θεραπείες είναι ένας παράγοντας που συντείνει στον μη εμβολιασμό. Αυτό διασταυρώνεται από πολλά ευρήματα στη βιβλιογραφία, ενώ έχει φανεί και στα προηγούμενα χρόνια ότι τέτοιες βιομηχανίες «εναλλακτική ιατρικής» να χρηματοδοτούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η παραλλαγή δέλτα έχει ανατρέψει σε ουσιαστικό βαθμό πολλά από όσα ξέραμε για τον ιό. Σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας. Η παραλλαγή αυτή μεταδίδεται σαν πυρκαγιά. Όλοι σε κάποια φάση θα συναντηθούμε με τον ιό, εμβολιασμένοι ή μη. Εξάλλου για αυτό εμβολιαζόμαστε, για να είμαστε προστατευμένοι όταν μολυνθούμε. Tα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά εναντίον της δέλτα σε σχέση ειδικά με την αποτροπή της βαριάς νόσησης, και σίγουρα, η μόλυνση και η ήπια νόσηση των εμβολιασμένων είναι προτιμιτέα από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου μη εμβολιασμένων.

Δεν χρειάζεται αναβλητικότητα, ούτε αν κάποιος «περιμένει για να δεί», θα δει κάτι διαφορετικό πλέον. Έχουν χορηγηθεί 5,4 δις δόσεις, με σχεδόν 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Η δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη, και η ευπιστία σε συνθήματα, παραπλανητικούς τίτλους και ψέματα στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Η Πανδημία  έχει ακόμα δρόμο, αν δεν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού του πλανήτη δεν θα δούμε τον δρόμο για την έξοδο από τον λαβύρινθο. Και είναι τραγικό να υπάρχουν δόσεις σε πλούσιες χώρες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ ακόμα οι φτωχές δεν έχουν εμβολιάσει ούτε 2% του πληθυσμού τους.

Εμείς θα συνεχίσουμε μέσα από κάθε βήμα να ενημερώνουμε για τις επιστημονικές πραγματικότητες και να λύνουμε απορίες, όπως μέσα από τη δράση «Ας το συζητήσουμε, είναι απλό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top