ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Σπάει» τον μύθο για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις ο Δρ. Τσιούτης - Απορρίπτει τις θεωρίες αρνητών

«Σπάει» τον μύθο για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις ο Δρ. Τσιούτης - Απορρίπτει τις θεωρίες αρνητών

Σε αναπάντητα ερωτήματα πολιτών απαντούν καθημερινά ειδικοί, μέσα από τη σελίδα «Ας το συζητήσουμε είναι απλό», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εν λόγω σελίδα δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να λύσει δηλαδή όποιες απορίες έχουν οι πολίτες σχετικά με το θέμα των εμβολίων και κατ’ επέκταση του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, απάντησε σ’ ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες, αν δηλαδή τα εμβόλια είναι αυτά που δημιουργούν τις μεταλλάξεις.

«Η μητέρα μου δεν εμβολιάζεται διότι είναι πεπεισμένη ότι οι μεταλλάξεις και συγκεκριμένα η "Δ" δημιουργήθηκε από το εμβόλιο, σαν τρόπος του ιού να νικήσει το εμβόλιο», αναφέρει η σχετική ερώτηση στην οποία απάντησε ο Δρ. Τσιούτης.

«Το στέλεχος Δέλτα εντοπίσθηκε για πρώτη φορά σε περιοχή όπου υπήρχε πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και εξαιρετικά αυξημένη μετάδοση. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε στην Ινδία, όταν η χώρα διένυε το χειρότερο κύμα από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό είναι λογικό και θα σας το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Ο ιός για να μπορεί να συνεχίσει τον κύκλο του, χρειάζεται τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συγκεκριμένος ιός, έχει «ατελές» γονιδίωμα και γι’ αυτό κάνει πολύ συχνά μεταλλάξεις. Κάποιες είναι ασήμαντες, κάποιες όμως είναι σημαντικές και του δίνουν ένα βιολογικό πλεονέκτημα (πχ. αναπαράγεται πιο γρήγορα, μεταδίδεται πιο εύκολα, είναι πιο επιθετικός, κτλ). Όσο πιο πολλά άτομα προσβληθούν από έναν ιό, τόσο μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων θα κάνει ο ιός, άρα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να προκύψει κάποια «επιτυχημένη» μετάλλαξη.

Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι όλα αυτά τα στελέχη (Α, Β, Γ, Δ κτλ) εντοπίζονται πρώτα σε περιοχές που έχουν πρόβλημα, με πολλά περιστατικά COVID19.

Δεν έχουμε μέχρι τώρα ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο μετάλλαξης, τουναντίον, φαίνεται ότι σε περιοχές που είναι πολλά άτομα εμβολιασμένα (ψηλή εμβολιαστική κάλυψη), είναι χαμηλότερη η πιθανότητα να προκύψει ή να μεταδοθεί μία μετάλλαξη.

Δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να εμφανισθεί κάποια μετάλλαξη που να είναι «ανθεκτική» στα εμβόλια, αλλά σήμερα, το εμβόλιο είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε, ακριβώς επειδή, προστατεύει κάποιον άνθρωπο από το να μολυνθεί με τον ιό.

Η μητέρα σας, ειδικά αν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα (ηλικία, χρόνια προβλήματα υγείας), θα πρέπει να ζυγίσει, τον υπαρκτό κίνδυνο από το να προσβληθεί από τον ιό και να κάνει σοβαρά συμπτώματα, με ένα φαινόμενο το οποίο ούτε η ίδια (και ούτε και εμείς) καταλαβαίνει πλήρως, δηλαδή τον υποθετικό βιολογικό κίνδυνο και την πιθανότητα να κάνει μέσα της σημαντική μετάλλαξη ο ιός», ήταν η απάντηση του. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top