ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Προέδρου της Βουλής στη Βιέννη, στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Επαφές Προέδρου της Βουλής στη Βιέννη, στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Χωριστές συναντήσεις με τους Πρόεδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας της Ιρλανδίας, Seán Ó Fearghaíl και  Mark Daly, αντίστοιχα, και με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, Alen Simonyan, είχε το απόγευμα της Τρίτης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.


Ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρει ότι κατά τις συναντήσεις, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου, στη βάση επιστολής που απέστειλε για το θέμα αυτό σε Προέδρους εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, ζήτησε από τους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της περί λύσης «δύο κρατών», οι οποίες υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τις προοπτικές για επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
 
Αναφερόμενη, προστίθεται, στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη επίδειξης διεθνούς αλληλεγγύης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Όπως αναφέρεται, οι κύριοι Ó Fearghaíl και Daly επαναβεβαίωσαν τις θέσεις αρχών της Ιρλανδίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Οι διαχρονικά ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου, ανέφεραν, μεταφράζονται και εμπράκτως με τη συμμετοχή της Ιρλανδίας στην UNFICYP από το 1964 και τη συνεισφορά της χώρας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. 
 
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο κ. Simonyan επαναβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των σχέσεων Αρμενίας και Κύπρου σε διμερές και κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο διμερών και τριμερών συνεργασιών, όσο και στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επανέλαβε δε τη σταθερή στήριξη της Αρμενίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης καταδίκασε, εξάλλου, τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Κατά τις συναντήσεις, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των αντίστοιχων κοινοβουλίων και προώθηση θεσμοθετημένων συνεργειών.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε, εξάλλου, το πρωί σύντομες συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Valentina Matvienko, την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας του Τόγκο, Yawa Djigbodi Tsegan, και τη Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top