Ένταση προκλήθηκε την Τετάρτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ανάμεσα στην αναπληρώτρια Πρόεδρο των Οικολόγων και κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έφη Ξάνθου και τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Αντρέα Θεμιστοκλέους, και είχε ως αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Το περιστατικό καταδίκασαν, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας, μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, τα οποία ζήτησαν και παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα .
Θέση Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, «ο κ. Αντρέας Θεμιστοκλέους επιτέθηκε λεκτικά εν τη απουσία του, εναντίον του Προέδρου του Κινήματος κ. Θεοπέμπτου ότι δήθεν προσπαθεί να καπηλευθεί τη διαδικασία εγγραφής αυτεπάγγελτων θεμάτων, αφού μεγάλος αριθμός των θεμάτων που θέτονταν ενώπιον της Επιτροπής για έγκριση ήταν του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών».
«Όταν σήκωσε το χέρι της η κ. Ξάνθου για να ζητήσει τον λόγο από τον προεδρεύοντα της Επιτροπής για να απαντήσει, δέχθηκε προσωπική λεκτική επίθεση από τον κ. Θεμιστοκλέους, θεωρώντας απαράδεκτο να δίνεται ο λόγος σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και επιμένοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν οι κοινοβουλευτικοί στις επιτροπές βάσει του κανονισμού. Όταν η κ. Ξάνθου διευκρίνισε πως ζήτησε τον λόγο από τον προεδρεύοντα για να απαντήσει επειδή δεν είχε βουλευτή του Κινήματος στην αίθουσα για να τοποθετηθεί, και όχι από τον ίδιο, έγινε ακόμη πιο επιθετικός και επέμενε ότι η κ. Ξάνθου πρέπει να εκδιωχθεί από την αίθουσα», προσθέτει.
Όπως αναφέρει, αντέδρασαν και οι υπόλοιποι βουλευτές, ζητώντας του να σταματήσει αυτή την συζήτηση, «αλλά ο ίδιος απλά εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο και σηκώθηκε από την θέση του, κινούμενος απειλητικά προς την κ. Ξάνθου, φωνάζοντας «Δαμαί είσαι ένα τίποτε, να βγεις έξω. Όταν εκλεγείς από τον λαό θα έχεις και δικαίωμα λόγου στη Βουλή», κάνοντας μάλιστα επιθετική χειρονομία με τα χέρια του».
Θέση ΕΛΑΜ
Σε ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι «επειδή πολλά φαιδρά και αβάσιμα έχουν ακουστεί, με αφορμή τις δηλώσεις της κας Έφης Ξάνθου, κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του Κινήματος Οικολόγων, για την αντιπαράθεση που είχε στην Επιτροπή Παιδείας με τον Βουλευτή του Ε.ΛΑ.Μ., κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους, επιθυμούμε ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο να ξεκαθαρίσουμε ότι: υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση, αλλά υπογραμμίζουμε ότι ουδέποτε ο κος Θεμιστοκλέους κινήθηκε επιθετικά κατά της κας Ξάνθου, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν».
«Η τακτική της κας Ξάνθου που συνηθίζει και αρέσκεται να συγκρούεται λεκτικά με όλους και ειδικότερα με εκπροσώπους του Ε.ΛΑ.Μ. είναι γνωστή, γι’ αυτό πήρε εργολαβικά όλα τα ΜΜΕ, δραττόμενη της ευκαιρίας να αυτοπροβληθεί, υπερβάλλοντας, με κάποια δυστυχώς Μ.Μ.Ε να την ακολουθούν τυφλά. Για να μπουν όμως τα πράγματα στην θέση τους οφείλουμε να αναφερθούμε στους κανονισμούς της Βουλής. Όντως, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες δεν μπορούν να εγγράφουν θέματα ή να τοποθετούνται. Το Κράτος και η Βουλή έχουν νόμους και κανονισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εφαρμόζονται επιλεκτικά (à la carte) ή όποτε βολεύουν. Αν κάποιοι θέλουν να καταργήσουν την δημοκρατία, ας το πουν ευθαρσώς», προσθέτει.
Δηλώσεις Βουλευτών
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει δεοντολογία στη Βουλή και θα πρέπει αυτή η δεοντολογία να ακολουθείται με ευλάβεια από όλους.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να συμπεριφέρεται απρεπώς στον οποιονδήποτε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξία. Θα το δούμε ως Βουλή και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση τι ακριβώς συνέβη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ήταν ένα αυτεπάγγελτο θέμα, για το οποίο οι βουλευτές ζήτησαν περισσότερες επεξηγήσεις, ήταν πολύ γενικός ο τίτλος και επειδή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχει βουλευτή στην Επιτροπή, «ζητήσαμε από την κα. Ξάνθου, ως Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα, να μας δώσει μια εξήγηση και κάποιος συνάδελφος αντέδρασε, θα έλεγα εκτός πλαισίου, γιατί να ζητήσει η συγκεκριμένη συνεργάτιδα να μας δώσει εξήγηση».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του καταδίκασε «την απαράδεκτη, απρεπέστατη και αδικαιολόγητη λεκτική επίθεση που δέχθηκε μια κοινοβουλευτική συνεργάτης εν ώρα της συνεδρίας».
«Ήταν μια αναίτια επίθεση, η οποία προσβάλει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «ακόμα μια απαράδεκτη και φασιστική συμπεριφορά εκ μέρους του ΕΛΑΜ καταγράφηκε σήμερα, δια του βουλευτή του στην Επιτροπή Παιδείας αυτή τη φορά».
«Απρόκλητη η επίθεση και το bullying προς την κοινοβουλευτική συνεργάτιδα των Οικολόγων, η οποία το μόνο που έκανε ήταν απλά να ζητήσει το λόγο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε από το συγκεκριμένο κόμμα και από τον συγκεκριμένο βουλευτή ο εκτροχιασμός της λειτουργίας της Επιτροπής. Καλούμε την Πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει για να προστατευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας της Βουλής και να σταλεί το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές και χρυσαυγήτικα «καουμποϊλίκκια» δεν έχουν θέση στη Βουλή», πρόσθεσε.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η κα. Ξάνθου δέχθηκε αήθη επίθεση από τον κ. Θεμιστοκλέους και κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει.
«Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμπεριφορά οποιουδήποτε έναντι οποιουδήποτε μέσα στη Βουλή. Πιστεύω τα εκλελεγμένα μέλη της Βουλής πρέπει να έχουν ήθος και ευγένεια απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο και δη μάλιστα ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται χρόνια σε κοινοβουλευτικό έργο. Ήταν απαράδεκτη η στάση», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, «αναγκάστηκα να φύγω από άλλη Επιτροπή ακούγοντας τις φωνές για να μεταβώ στην αίθουσα που γινόταν η συνεδρία. Αυτά τα βλέπαμε μόνο σε τριτοκοσμικά κοινοβούλια και σε κοινοβούλια της Τουρκία ή άλλων χωρών και θεωρώ ότι η Πρόεδρος της Βουλής επειγόντως πρέπει να βάλει τάξη, γιατί αυτός ο συνάδελφος, ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν είναι μόνο σήμερα είναι σε κάθε επιτροπή που συμπεριφέρεται με ένα τρόπο, τον οποίο προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να ελέγχεται από τον κανονισμό της Βουλής».
Η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος, η οποία είναι Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα της ομάδας, Έφη Ξάνθη, σε δηλώσεις της είπε ότι το σημερινό περιστατικό είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που προκύπτουν στον ναό της Δημοκρατίας.
«Ένας βουλευτής, τρίτης θητείας, να μην αντιλαμβάνεται τη διαδικασία που ακολουθείται από κοινοβουλευτική επιτροπή. Να επιτίθεται σε κοινοβουλευτικό συνεργάτη λόγω της προσωπικής του εμπάθειας προς το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και την προσωπική του εμπάθεια προφανώς προς το πρόσωπο μου. Το να μην μπορεί να ανεχτεί τον αντίλογο στα πράγματα, τα οποία ο ίδιος είχε θέσει ενώπιον της Επιτροπής. Κυρίως το να μην αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει περιθώριο το να μπορέσει να υπάρχει απάντηση από Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες όταν λείπουν οι βουλευτές. Γενικότερα, πιστεύω ότι πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή», ανέφερε.
Όπως είπε, υπάρχει πλέον κώδικας δεοντολογίας.
«Θα υπενθυμίσω ότι είχε και προσωπική επίθεση και ο Γιώργος Περδίκης από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Είναι επαναλαμβανόμενη η συμπεριφορά από τον συγκεκριμένο και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί ενώπιον της Προέδρου της Βουλής ως πλέον θέμα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας», κατέληξε.
Πηγή:ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις