Άλλη μία μαύρη μέρα η χθεσινή (Τετάρτη 8/9) αφού σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας άλλοι 5 συνανθρώποι μας έχασαν την μάχη με τον Covid-19 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 523.
Η εξέλιξη αυτή αμαυρώνει τη συνεχή βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, με το ποσοστό θετικότητας να πέφτει στο 0.37% με κάτι λιγότερο από 50.000 εργαστηριακές εξετάσεις (48.588) ενώ 131 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται (εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση).
Πέντε λοιπόν συμπολίτες μας έσβησαν τις τελευταίες 48 ώρες σε κάποιο νοσηλευτήριο μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο Covid-19. Πέντε οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος χάνοντας κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από την πανδημία. Το πέρας της πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου μοιάζει να έχει θετικό πρόσημο με την παρούσα κατάσταση να μοιάζει υπό έλεγχο, σύμφωνα όμως με όλες τις δηλώσεις και εξαγγελίες των τελευταίων 2 -περίπου- μηνών τα δύσκολα… τώρα αρχίζουν.
Μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ (σχεδόν απόλυτη) έρχεται η μετάλλαξη Mu με τους εμπλεκόμενους μάλιστα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι της.
Η επιστροφή των μαθητών με φυσική παρουσία στις σχολικές αίθουσες, η διαφαινόμενη αλλαγή του καιρού (που θα επιφέρει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους) αλλά και η εποχική γρίπη αναμένεται να φέρουν μίας ευρύτερης κλίμακας έξαρση με Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας αλλά και συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή να βρίσκονται με το ‘δάχτυλο στη σκανδάλη’ για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά κυρίως στην πρόληψη και όχι την καταστολή.
Σοκάρει άλλωστε η δήλωση του επιδημιολόγου Δρ Βωνιάτη σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι περίπου 4 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αναμένεται να καταλήξουν, προσπαθώντας να δώσει στην ωμή του διάσταση το μέγεθος του προβλήματος.
Οι διεργασίες για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και χορήγηση της 3ης δόσης συνεχίζονται πυρετωδώς την ώρα που τα νοσηλευτήρια ευτυχώς αποφορτίζονται.
Αυτό που μένει να διαφανεί, είναι το μέγεθος της έξαρσης αλλά και το αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα νοσηλευτήρια. Άλλωστε ο σκληρός δείκτης της πανδημίας αποτελεί καταλύτη τόσο στη μάζα όσο και την ένταση των περιοριστικών μέτρων που αναμένεται να ληφθούν με την οικονομία να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις