ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο πιο κοντινός πρόγονος του Covid-19; Οι νυχτερίδες στο Λάος

Ο πιο κοντινός πρόγονος του Covid-19; Οι νυχτερίδες στο Λάος

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του Covid-19 που πυροδότησε την πανδημία και την υγειονομική κρίση των τελευταίων 18 μηνών έκανε η επιστημονική κοινότητα.

Οι νυχτερίδες που κατοικούν σε ασβεστολιθικές σπηλιές στο βόρειο Λάος βρέθηκαν να φέρουν κορωνοϊούς που έχουν κοινό με τον SARS-CoV-2 ένα βασικό χαρακτηριστικό.

Ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ και του Πανεπιστημίου του Λάος έψαξαν για ιούς παρόμοιους με αυτόν που προκαλεί τον Covid μεταξύ εκατοντάδων μικρορινόλοφων νυχτερίδων. Και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τρεις που ταιριάζουν με το μέρος της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού που χρησιμοποιείται για να συνδεθεί μέσω του ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2) που προκαλεί τη μόλυνση.

Το εύρημα, που αναφέρεται σε έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και εξετάζεται η δημοσίευσή του στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι ιοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2 υπάρχουν στη φύση.

Η έρευνα υποστηρίζει την υπόθεση ότι η πανδημία ξεκίνησε από διασπορά του ιού που μεταδίδεται μέσω της νυχτερίδας.

Περίπου 1.000 τέτοιες μολύνσεις μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά στη νότια Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία σε περιοχές με πυκνούς πληθυσμούς νυχτερίδων από το γένος Rhinolophus, σύμφωνα με μελέτη της Τρίτης.

Οι τρεις ιοί που βρέθηκαν στο Λάος, που ονομάστηκαν BANAL-52, BANAL-103 και BANAL-236, είναι «οι πιο κοντινοί πρόγονοι του SARS-CoV-2 που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Marc Eloit, επικεφαλής ανακάλυψης παθογόνων στο Ινστιτούτο Παστέρ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αυτοί οι ιοί μπορεί να συνέβαλαν στην προέλευση του SARS-CoV-2 και ενδέχεται να ενέχουν εγγενώς έναν μελλοντικό κίνδυνο άμεσης μετάδοσης στον άνθρωπο», είπε.

«Τώρα που παίρνουμε δείγματα από τη φύση, αρχίζουμε να βρίσκουμε αυτά τα στενά συνδεδεμένα κομμάτια γονιδιακής αλληλουχίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Edward Holmes, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Τελικά, με περισσότερη δειγματοληψία, θα αποκαλυφθεί η φυσική καταγωγή ολόκληρου του γονιδιώματος SARS-CoV-2», εκτίμησε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top