Έχοντας ήδη πατήσει την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που αποτυπώνεται τόσο από τους αριθμούς των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, τον βαθμό θετικότητας αλλά κυρίως από την αποσυμφόρηση που παρατηρείται στα νοσηλευτήρια.
Με τον στόχο της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Υγείας να προυποθέτει την κατάσταση να τίθεται υπό έλεγχο, πριν την αναμενόμενη έξαρση Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί το μέλλον μοιάζει σαφώς πιο ευοίωνο για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος θα αντιμετωπίσει το επόμενο κύμα.
Η στρατηγική μπορεί να μην επιτρέπει δραστικές διαφοροποιήσεις -κάτι που σε αυτό το στάδιο δε χρειάζεται κιόλας- με την συμβουλευτική επιστημονική ομάδα να εργάζεται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα. Οι τομείς που τίθενται επί τάπητος είναι συγκεκριμένοι με την συζήτηση για επαναφορά στοχευμένων ελέγχων με ράπιντ τεστ και σε εμβολιασμένους να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Φυσικά το άκουσμα και μόνο της είδησης έφερε σωρεία αντιδράσεων αφού η παύση των δειγματοληπτικών ελέγχων για όσους αποφάσισαν να ενταχθούν στην εμβολιαστική κάλυψη είχε λειτουργήσει αρχικά σαν ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση, με αρκετό κόσμο να πείθεται να προβεί σε εμβολιασμό για να αποφύγει αφενός το κόστος της διενέργειας τεστ αλλά και αφετέρου την ταλαιπωρία.
Η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή θεωρεί πως με τα στοχευμένα τεστ και σε εμβολιασμένους θα είναι ευκολότερο να τεθεί υπό έλεγχο οποιαδήποτε μορφή έξαρσης ενώ προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο καθημερινά.
Αυτή όμως ενδέχεται να μην είναι η μοναδική αυστηροποίηση που θα επέλθει με την πάροδο του φθινοπώρου αφού στο επίκεντρο των λοιμώξεων θα βρεθούν και συναθροίσεις. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους, έχει τονιστεί πολλάκις πως η αύξηση των συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους επιβαρύνει την κατάσταση και διευκολύνει τη μετάδοση, ιδιαίτερα με τις νέες μεταλλάξεις.
Η 3η δόση εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα με τη θωράκιση του τείχους σε ότι αφορά ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Αλλαγές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σε ότι αφορά το Safepass αφού παρά το γεγονός ότι έχει θεωρηθεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα (εννοώντας τη χρησιμοποίηση του σε οριζόντια και ευρεία κλίμακα) εντούτοις κάποιες από τις πρόνοιες του ενδέχεται να διαφοροποιηθούν.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη στοχευμένη αυστηροποίηση που θα βοηθήσει τόσο σε καλύτερο έλεγχο, όσο και στην παρουσίαση μιας πιο αποκρυσταλλωμένης εικόνας με σκοπό να υπάρξει αντιμετώπισει μικροεξάρσεων χωρίς να χρειαστεί να παρθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Η περίοδος φθινοπώρου-χειμώνα θεωρείται ως η πιο κομβική από την έναρξη της πανδημίας για επαναφορά στην -στο βαθμό του δυνατού- κανονικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις