ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πλήρης εμβολιασμός «κλειδί» για μια ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά, λέει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο πλήρης εμβολιασμός «κλειδί» για μια ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά, λέει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το ακαδημαϊκό, ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ξεκάθαρα ότι ο πλήρης εμβολιασμός αποτελεί το «κλειδί» για μια ασφαλή και υγιή ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ισχυρό «όπλο» υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

«Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που διαθέτουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, επειδή μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, καθώς επίσης και τον κίνδυνο της εισαγωγής  συνανθρώπων μας στο νοσοκομείο, της πιθανής διασωλήνωσης ή ακόμα και του θανάτου», αναφέρει η Ιατρική Σχολή.

Σημειώνει ότι η συμπερίληψη του εμβολιασμού μεταξύ των άλλων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (όπως η τήρηση της φυσικής απόστασης, των περιορισμών της χωρητικότητας των χώρων και της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους) είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.
 
Τονίζει ότι οι έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και μοριακής μεθόδου ανάλυσης PCR δεν αντικαθιστούν την ανοσοποίηση μέσω εμβολιασμού.

Αναφέρει ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί την COVID-19), η αυξανόμενη κυκλοφορία της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 40 ετών έχουν μετατοπίσει την ηλικία νόσησης από COVID-19 προς άτομα μικρότερης  ηλικίας.
 
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει, ότι με βάση τα στοιχεία της Ομάδας Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2021, οι μισές περίπου διαγνώσεις (55,1% και 46,8% αντίστοιχα) αφορούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα ομάδα του πληθυσμού με τα περισσότερα περιστατικά είναι φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες. Αντίστοιχα, προσθέτει, η εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα σε αυτές τις ηλικίες είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι φοιτητές/τριες ανήκουν σε μία κατηγορία με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν.

Σήμερα, αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία των ανθρώπων από σοβαρή νόσο με COVID-19. Η προστασία που προσφέρουν στο εμβολιασμένο άτομο από τη σοβαρή νόσο (νοσηλεία στο νοσοκομείο, διασωλήνωση ή θάνατο) υπερβαίνει το 90%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία αφορά σε ανεμβολίαστα άτομα.
 
«Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αφορούν θανάτους σε ανεμβολίαστα νεαρά άτομα καταδεικνύουν ότι και οι ηλικίες αυτές δεν είναι άτρωτες. Η νέα μετάλλαξη ιού SARS-CoV-2 φαίνεται ότι προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις νεότερες ηλικίες και μάλιστα, κάποιες φορές, προκαλεί βαριά νόσηση σε άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Η βαριά νόσος, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας της ζωής μπορεί να προκαλέσει και μακροχρόνια προβλήματα όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ψυχικές διαταραχές, κ.λπ.», προσθέτει.

Οι μελέτες δείχνουν, επίσης, σημειώνει, τη μεγάλη συμβολή των ανεμβολίαστων ατόμων στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
 
Αναφέρει ότι σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό/ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) αποδεικνύεται για πρώτη φορά με μελέτη αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού.
 
Περαιτέρω σημειώνει ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 που έχουμε στη διάθεσή μας και, ιδιαίτερα, τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA, έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή. Πρόσφατα, εξασφάλισαν πλήρη έγκριση κυκλοφορίας και χρήσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ μέχρι τώρα η έγκρισή τους ήταν για επείγουσα χρήση για την αναχαίτιση της πανδημίας. Είναι από τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί πολύ και τα γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά.

Τέλος, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου προτρέπει τα μέλη της  Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές καθώς και το ευρύ κοινό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. 
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top