ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ και ΚΚΔ συμφωνούν ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι «πιο κρίσιμα από ποτέ»

ΑΚΕΛ και ΚΚΔ συμφωνούν ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι «πιο κρίσιμα από ποτέ»

ΑΚΕΛ και τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας συμφωνούν ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμη με ορατό πλέον το ενδεχόμενο για οριστική διχοτόμηση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τζεμάλ Όζγιγιτ.


Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις και την συνεργασία με το ΚΚΔ τόσο για την προώθηση της επαναπροσέγγισης όσο και για την προώθηση το στόχου της επίτευξης λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Συμφωνήσαμε επίσης, είπε, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου  Γκουτέρες, έτσι όπως ο ΓΓ το έχει διατυπώσει και το έχει καταθέσει. «Και ασφαλώς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου ’77 – ’79 που επίσης προνοούν για λύση ΔΔΟ».

«Συμφωνήσαμε επίσης τις σχέσεις που έχουμε να τις συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.
 
Τα οποία, συνέχισε, είναι προαπαιτούμενα και προϋπόθεση για να έχουμε επανένωση του λαού και του τόπου και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και συνεργασίας στον τόπο μας και στην περιοχή.
 
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Όζγιγιτ ανέφερε ότι εδώ και χρόνια διεξάγουμε στην μοιρασμένη μας πατρίδα κοινό αγώνα με το ΑΚΕΛ για την επανένωσή της, όμως οι τελευταίες εξελίξεις μας δυστυχώς δημιουργούν απογοήτευση και οδηγούν τα πράγματα προς αρνητική κατεύθυνση.
 
Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, είπε, υπάρχει ένας εκλεγμένος με παρέμβαση ηγέτης, ο οποίος σε αντίθεση με τον Ακιντζί άρχισε να μιλά για λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα που οδηγεί στην διχοτόμηση. Σύμφωνα με τον κ. Όζγιγιτ η τ/κ κοινότητα είναι ενοχλημένη. «Την ίδια ώρα είμαστε ενοχλημένη και από την στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος την τελευταία στιγμή έβαλε φρένο στη λύση στο Κράν Μοντάνα, φεύγοντας από εκεί και μετά, με εξαίρεση την συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, προέβαλλε διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις παίζοντας με τον χρόνο».  
 
Με την αντίληψη που η τουρκική πλευρά για μη λύση και την άβουλη στάση με αμφιταλαντεύσεις του κ. Αναστασιάδη δυστυχώς, στην Κύπρο, αυτό το όμορφο νησί μας, έχει ανάψει το φως της διαίρεσης, πρόσθεσε δηλώνοντας πολύ ανήσυχος για την κατάσταση. Η μόνη διέξοδος, είπε, είναι από κοινού δράση των προοδευτικών δυνάμεων που είναι υπέρ της λύσης. «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, ξέρουμε ότι είναι έτοιμο και το ΑΚΕΛ» 
 
Κάλεσε δε για άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, με βάση το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος της 25ης Νοεμβρίου 2019, που είναι οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το κοινό ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις μέχρι το Κράν Μοντάνα, η πολιτική ισότητα. Αυτό είναι η μεγαλύτερή μας επιθυμία και θα πολεμήσουμε γι’ αυτό, μέχρι τέλους, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ.
 
Η μεγαλύτερή μας επιθυμία είναι μια ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος, δήλωσε και γι αυτό ο αγώνας θα συνεχιστεί.
 
Ο κ. Όζγιγίτ ανέφερε ότι στο εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ ένας φίλος, ο Άντρος Κυπριανού παρέδωσε την σημαία του αγώνα σε έναν άλλο φίλο του – όπως είπε – τον οποίο γνωρίζει από τότε που ήταν ΓΓ της ΕΔΟΝ και προωθούσαν με κλειστά τα οδοφράγματα την επαναπροσέγγιση και τον κοινό αγώνα. «Ήρθα να του εκφράσω την βεβαιότητά μου όταν θα σηκώσει ακόμη πιο ψηλά την σημαία του αγώνα».  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top