ΥΓΕΙΑ

Merck: Χάπι για τον Covid μειώνει 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου -Τι δείχνει μελέτη

Merck: Χάπι για τον Covid μειώνει 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου -Τι δείχνει μελέτη

Αισιόδοξα νέα ανακοίνωσε ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co αναφορικά με το αντιικό του χάπι για την Covid-19, σημειώνοντας ότι, όπως έδειξε ενδιάμεση ανάλυση της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών, το φάρμακο μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

 

Η Merck και ο εταίρος της, Ridgeback Biotherapeutics LP, σχεδιάζουν τώρα να ζητήσουν την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και των αρμόδιων φορέων άλλων χωρών για την έκτακτη χορήγηση του molnupiravir, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρομπ Ντέιβις. «Τα αποτελέσματα μάς έχουν συναρπάσει. Δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο, δεν χρειάζεται να πας σε ιατρικό κέντρο για τη χορήγησή του, είναι ένα χάπι που μπορείς να το πάρεις και στο σπίτι σου», είπε. Μετά τις ανακοινώσεις οι μετοχές της Merck σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,9% σε συναλλαγές πριν ανοίξουν οι αγορές στη Νέα Υόρκη.

Το molnupiravir αναμένεται να χορηγείται σε ασθενείς της Covid-19 που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, αλλά αντιμετωπίζουν συμπτώματα της νόσου επί πέντε ή και λιγότερα 24ωρα και κινδυνεύουν να ασθενήσουν βαριά. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο. Εφόσον η FDA ανάψει το πράσινο φως στο χάπι της Merck, το molnupiravir μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Μολονότι είναι διαθέσιμα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, που αποτρέπουν τη βαριά λοίμωξη, η χορήγησή τους μπορεί να είναι δύσκολη, ενώ η ζήτησή τους έχει ενισχυθεί μετά τα πρόσφατα ξεσπάσματα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Η προσθήκη του φαρμάκου της Merck στο οπλοστάσιο των γιατρών θα παρέχει μια απλούστερη επιλογή για τη θεραπεία ασθενών, που σε άλλη περίπτωση πιθανώς θα κατέληγαν σε κάποιο από τα ήδη βεβαρημένα νοσοκομεία.

Τι έδειξε η μέχρι τώρα ανάλυση για το φάρμακο της Merck για την Covid-19
Τα ευρήματα προέκυψαν από ανάλυση 775 ασθενών, που μετείχαν στις κλινικές δοκιμές τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου. Περίπου το 7% των ασθενών που έλαβαν το molnupiravir κατέληξαν τελικά στο νοσοκομείο ή πέθαναν έναντι ποσοστού 14% εκείνων, στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebο). Στη δοκιμή σχεδιαζόταν να μετάσχουν 1.550 άτομα και ήδη το 90% εξ’ αυτών είχε υπογράψει. Ασθενείς που λάμβαναν εικόνικό φάρμακο θα έχουν πλέον την ευκαιρία να ξεκινήσουν το φάρμακο της Merck, όπως είπε ο Ντέιβις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μerck, αναμένει μέχρι τα τέλη του έτους να έχει παράξει 10 εκατ. δόσεις του φαρμάκου και πολύ περισσότερες τον ερχόμενο χρόνο. Προ ημερών ο φαρμακευτικός κολοσσός είχε παρουσιάσει άλλα στοιχεία από πρώιμα στάδια των δοκιμών, που έδειξαν ότι το molnupiravir φαίνεται να φρενάρει αρκετές σοβαρές παραλλαγές του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης και της λίαν λοιμογόνου μετάλλαξης Δέλτα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top