Λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και χωρίς εξασφάλιση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» δεν εννοείται για την Ελλάδα, ανέφερε σήμερα, Σάββατο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, οι οποίοι του επέδωσαν την Ασπίδα του Συνδέσμου και την Ανώτατη Διάκριση των Τευκριδών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι για την Ελλάδα, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, η συνέχιση της κατάστασης που οι έφεδροι καταδρομείς, αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου έχουν βιώσει από το 1974 μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη.
«Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες εάν το Κυπριακό δεν λυθεί πριν απ’όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου. Γιατί και οι έποικοι, κατά κάποιον τρόπο, είναι στρατεύματα κατοχής. Δεύτερον, η λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που είναι αποδεκτή μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για μας, τους Έλληνες. Και λέγω για μας, τους Έλληνες, γιατί ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου των Εφέδρων Καταδρομέων, «όχι μόνο γιατί είστε εδώ, αλλά κυρίως γιατί κρατάτε άσβεστη την μνήμη πολλών γεγονότων που σήμερα, και στη σημερινή συγκυρία, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Κύπρο».
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε τους: Ματθαίο Οικονομίδη, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, Βασίλειο Δώδο, Αντιπρόεδρο, Χριστόφορο Χριστοφόρου, Εκτελεστικό Γραμματέα, Ιάκωβο Πάππουλο, Μέλος, και Κωνσταντίνο Καμιντζή, Μέλος.
Ο κ. Οικονομίδης παραδίδοντας στον Πρόεδρο Παυλόπουλο την Ασπίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, καθώς επίσης και την Ανώτατη Διάκριση των Τευκριδών, είπε:
«Ο Τελαμώνιος εκείνος Τεύκρος αλλά και μετά από τον Τρωικό πόλεμο, όταν είχε ακολουθήσει τα βήματά του μετά τον θάνατο του αδελφού του, την αυτοκτονία του Αίαντα, και κατέβηκε στην Κύπρο, ο Ευαγόρας ο οποίος ήταν γόνος, είχε συλλάβει δύο μέγιστες πράξεις: Η μία ήταν να εισαγάγει το ελληνικό νόμισμα και να αποκλείσει το κυπριακό συλλαβάριο με τα φοινικικά σύμβολα και να χρησιμοποιήσει το ελληνικό. Και αυτές οι δύο ενέργειες ήσαν που λειτούργησαν καταλυτικά, οπότε θεωρούμε ότι αυτή η διάκριση σας ανήκει και παρακαλούμε να την αποδεχθείτε».
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε, και συμπλήρωσε:
«Μην ξεχνάτε ότι ο Τεύκρος, κατά την ιστορία - μπορεί να έχει και ένα κομμάτι μύθου, πάντως κατά την ιστορία - έφθασε στην Κύπρο γιατί δεν μπορούσε να γυρίσει στη Σαλαμίνα, επειδή δεν κατάφερε να σώσει τον αδελφό του. Καταλαβαίνετε τί συνειρμός είναι αυτός σε σχέση με το χρέος των Ελλήνων απέναντι στην Κύπρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις