ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πράκτορες της Μοσάντ στην Κύπρο- Ψάχνουν τυχόν συνεργούς του Αζέρου

Πράκτορες της Μοσάντ στην Κύπρο- Ψάχνουν τυχόν συνεργούς του Αζέρου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας για αποτροπή τυχόν νέας εγκληματικής ενέργειας που να συνδέεται με το εγκληματικό σχέδιο που κατέστρωσε ο 38χρονος Αζέρος, ο οποίος τελεί υπό κράτηση ως ύποπτος για παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών, με σκοπό τη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας.

Η σχεδόν παντελής έλλειψη συνεργασίας με τους ανακριτές και η γενικότερη συμπεριφορά του, δημιουργούν υπόνοιες που τον καθιστούν ύποπτο για τέλεση και άλλου αδικήματος, γι᾽αυτό με οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας, κρατείται σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας υπό το φόβο ακόμη και ενδεχόμενης απόπειρας απόδρασης. Τα συχνά αιτήματά του για επίσκεψη σε γιατρό και μάλιστα σε μη εργάσιμες ώρες, αλλά και η τακτική που ακολουθεί για παρέλευση του χρόνου, εγείρουν υποψίες στην Αστυνομία ότι ενδεχομένως να σχεδιάζει οτιδήποτε.

Κλειδί για τη συνέχεια αναμένεται να αποτελέσουν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Αζέρου, ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον δέχθηκε ή έκανε κλήσεις, και από ποιούς ή προς ποιούς. Στην κατοχή του βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι το πιστόλι και οι σφαίρες μαζί με τον σιγαστήρα που βρέθηκαν στο όχημα ενοικίασης το οποίο οδηγούσε, είχαν οποιοδήποτε εγκληματικό παρελθόν. Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο ύποπτος να είχε και συνεργούς. Πολύτιμη θεωρείται η βοήθεια που θα προσφέρουν ειδικοί πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), που βρίσκονται στην Κύπρο και συνδράμουν το ερευνητικό έργο για διαλεύκανση της υπόθεσης, που απασχολεί έντονα την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τηρείται συνεχώς ενήμερος με κάθε λεπτομέρεια, για τις έρευνες που διεξάγονται στην Κύπρο.

Το Ισραήλ διαμήνυσε στη Λευκωσία ότι ο ύποπτος Αζέρος δεν στόχευε τον ισραηλινό επιχειρηματία Teddy Sagi, που είναι πολιτογραφημένος στην Κύπρο και ζει μόνιμα εδώ. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, ούτε και διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα στο Ισραήλ, ώστε να θεωρείται ένας στόχος με οποιαδήποτε συμβολική διάσταση. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι πίσω από τον Αζέρο ύποπτο βρίσκονται δυνάμεις του Ιράν, που θέλουν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους ή συμφέροντα στην Κύπρο, ή και σε άλλες χώρες.

Εκδίκηση για τον Φαχριζαντέχ;

Κατά τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών, το Ιράν θα θελήσει να εκδικηθεί τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, η οποία διαπράχθηκε σε περιοχή κοντά στην Τεχεράνη στις 27 Νοεμβρίου 2020.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρούνταν από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ο εγκέφαλος του μυστικού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τους New York Times, ο φόνος του Φαχριζαντέχ διαπράχθηκε με αυτόματο όπλο που χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη και τοποθετήθηκε σε αγροτικό όχημα στην άκρη του δρόμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Φαχριζαντέχ πέρασε με το αυτοκίνητό του, ένας πιλότος πυροβόλησε από μια δορυφορική σύνδεση. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναλάβει να υπολογίσει την καθυστέρηση του δορυφορικού συστήματος, καθώς και την ανάκρουση του όπλου. Το αγροτικό όχημα στη συνέχεια εξερράγη σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τα αντικείμενα, αλλά ο εξοπλισμός παρέμεινε ουσιαστικά άθικτος. Το χτύπημα ήταν ακριβές και η γυναίκα του Φαχριζαντέχ που καθόταν δίπλα του δεν τραυματίστηκε.

Πάντως το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως τη χρήση ρομποτικών όπλων.

Η συναρμολόγηση του όπλου δεν ήταν εύκολη καθώς οι Ισραηλινοί πράκτορες έπρεπε να το μεταφέρουν κομμάτι κομμάτι και, αν είχε καταστραφεί σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ιρανοί δεν θα μπορούσαν να προσδιορίσουν πώς σκοτώθηκε. Πολλοί μιλούν για το μέλλον των κρατικών δολοφονιών, καθώς όχι μόνο αφαιρείται ο κίνδυνος σύλληψης του πράκτορα, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθεί η ευθύνη του κράτους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top