ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά να κολλήσουν - Ανατροπή από νέα μελέτη

Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά να κολλήσουν - Ανατροπή από νέα μελέτη

Απρόσμενα ευρήματα μελέτης με εκατοντάδες οικογένειες στις ΗΠΑ. Οι πιθανότητες διασποράς του κορωνοϊού στην οικογένεια. Ο αριθμός των περιστατικών της COVID-19 ανά ηλικιακή ομάδα. Ποιες ηλικίες είχαν τις περισσότερες λοιμώξεις χωρίς συμπτώματα.


Τα παιδιά όλων των ηλικιών κινδυνεύουν σχεδόν εξίσου με τους ενήλικες να τα μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Επειδή, όμως, τις μισές φορές δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις του.

Αυτά είναι τα απρόσμενα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι από την αρχή της πανδημίας τα παιδιά διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο με τους ενήλικες. Για καιρό, όμως, το γεγονός αυτό περνούσε απαρατήρητο, αφού ο κορωνοϊός δεν τους προκαλούσε εξίσου συχνά συμπτώματα.

Τα νέα δεδομένα προέρχονται από την παρακολούθηση 310 οικογενειών έως και τον Απρίλιο του 2021. Επομένως δεν συμπεριλαμβάνουν δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Το στέλεχος αυτό άρχισε να επικρατεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κτυπηθεί ανελέητα από τον κορωνοϊό. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι στη διάρκεια της πανδημίας, περισσότερα από 140.000 παιδιά ορφάνεψαν εξαιτίας του στις ΗΠΑ, χάνοντας τουλάχιστον έναν γονιό ή ηλικιωμένο στενό συγγενή (παππού, γιαγιά).

Η μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics. Οι συμμετέχουσες οικογένειες ήσαν κάτοικοι της πόλης της Νέας Υόρκης και διαφόρων κομητειών της Γιούτα. Συνολικά αριθμούσαν 1.236 μέλη, δεδομένου ότι κάθε μία είχε από 2 έως 10 μέλη.

Μεταξύ αυτών των μελών συμπεριλαμβανόταν τουλάχιστον ένα παιδί. Η ηλικιακή κατανομή των μελών τους ήταν ως εξής:

  • 176 άτομα (ποσοστό 14%) είχαν ηλικία 0-4 ετών
  • 313 άτομα (25%) είχαν ηλικία 5-11 ετών
  • 163 άτομα (13%) είχαν ηλικία 12-17 ετών
  • 587 άτομα (47%) είχαν ηλικία 18 ετών και άνω

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις οικογένειες από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Στο μεσοδιάστημα, σε 40 από τις οικογένειες υπήρξε τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, ο μέσος κίνδυνος μόλυνσης και άλλων μελών στην ίδια οικογένεια ήταν 52%. Ωστόσο, ανά ηλικιακή ομάδα τα περιστατικά μόλυνσης ανά 1.000 άτομα την εβδομάδα ήταν:

  • 6,3 για τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών
  • 4,4 για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών
  • 6 για τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών
  • 5,1 για τους ενήλικες

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι παιδιά και ενήλικες έχουν παραπλήσια ποσοστά εμφάνισης της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη… επέκτασης των ενδείξεων του εμβολιασμού στις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Η συχνότητα των συμπτωμάτων

Η Dr. Fatimah Dawood από τα CDC και οι συνεργάτες της εξέτασαν επίσης πόσα άτομα ανά ηλικιακή ομάδα είχαν συμπτώματα της COVID-19. Όπως διαπίστωσαν, τα ποσοστά ασυμπτωματικής λοίμωξης ήταν:

  • 52% στις ηλικίες έως 4 ετών
  • 50% στις ηλικίες 5-11 ετών
  • 45% στις ηλικίες 12-17 ετών
  • Μόλις 12% στους ενήλικες

«Οι ενήλικες και τα παιδιά όλων των ηλικιών διατρέχουν εφάμιλλο κίνδυνο μόλυνσης. Εν τούτοις, σχεδόν οι μισές λοιμώξεις στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές, έναντι ενός πολύ μικρότερου ποσοστού στους ενήλικες», γράφουν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι «όλο αυτό τον καιρό, τα παιδιά όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων, διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 με τους ενήλικες», γράφει σε ένα σχόλιό της στην JAMA Pediatrics η παιδολοιμωξιολόγος Dr. Flor Munoz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Τέξας.

Και προσθέτει: «Είναι πια τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά, ακόμα και τα μικρά, μπορεί να κολλήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και να τον μεταδώσουν περαιτέρω».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top