Η αυτοκρατορία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχεται «πυρά» από το διεθνή Τύπο και τους χρήστες, με δυο γυναίκες να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα.
Τα ονόματά τους είναι Φράνσις Χόγκεν και Μαρία Ρέσα. Μέχρι πρότινος, τα ονόματά τους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τον κόσμο. Πλέον, φιγουράρουν στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς έχουν εξαπολύσει αμφότερες δριμεία επίθεση στο Facebook και στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον κροίσο των social media!
Οι δυο γυναίκες άνοιξαν μέτωπο με τον ιντερνετικό γίγαντα για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο έχουν καταφέρει να στρέψουν τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω τους. H μια, μηχανικός πληροφορικής, η άλλη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης εδώ και λίγες ημέρες. Δυο γυναίκες σε έναν αγώνα κατά του δημοφιλέστερου social media...
Φράνσις Χόγκεν: Η γυναίκα που έριξε (;) το Facebook
H Φράνσις Χόγκεν θεωρείται ως μια εκ των κορυφαίων μηχανικών πληροφορικής του πλανήτη. Μοιραία ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα την προσλάμβανε για το Facebook, καθώς η «αφρόκρεμα» της πληροφορικής εργάζεται για το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Καταλύτης». Με αυτή τη λέξη περιέγραψε Αμερικανός βουλευτής τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χόγκεν τη γυναίκα που με την κατάθεσή της στο Κογκρέσο αμαύρωσε την εικόνα του Facebook και ανάγκασε τις αμερικανικές Αρχές να δεσμευθούν ότι θα επιβάλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στον κολοσσό του διαδικτύου.
Η Χόγκεν είναι πρώην υπεύθυνη προϊόντων που προσλήφθηκε από το Facebook για να προστατεύσει την πλατφόρμα από τις παρατυπίες εν όψει των εκλογών. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ως μέρος της ομάδας Civic Integrity, ενός σχήματος περίπου 200 ατόμων που κλήθηκε να ασχοληθεί με ζητήματα που είχαν να κάνουν με εκλογές και προεκλογικές εκστρατείες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εργάστηκε ως υπεύθυνη προϊόντων στην ομάδα παραπληροφόρησης πολιτών του Facebook. Εγκατέλειψε την εταιρεία τον Μάιο μετά από περίπου δύο χρόνια.
Στα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσε στη Wall Street Journal περιγράφει πώς οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πώς οι αλγόριθμοι προάγουν τη διχόνοια και πώς τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν ανοιχτά τις υπηρεσίες του.
Είπε ότι είχε απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της εταιρείας και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες. Έκτοτε ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα ομοσπονδιακής προστασίας για τους πληροφοριοδότες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Η 37χρονη Χόγκεν περιγράφει τον εαυτό της στον ιστότοπό της ως «υπέρμαχο της δημόσιας εποπτείας των κοινωνικών μέσων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αϊόβα, κόρη ενός γιατρού και μίας πρώην ακαδημαϊκού που άφησε πίσω της την καριέρα για να αφιερωθεί στην εκκλησία.
Είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου και μηχανικού υπολογιστών από το Olin College και έχει κάνει μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ. Προηγουμένως εργάστηκε σε πολλές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ μεταξύ των οποίων η Google, η Pinterest Inc. της Alphabet Inc. και άλλα κοινωνικά δίκτυα, με ειδίκευση στο σχεδιασμό αλγορίθμων και άλλων εργαλείων που καθορίζουν τι περιεχόμενο φθάνει στους χρήστες.
Η Χόγκεν είπε ότι η εταιρεία ήταν απρόθυμη να δεχτεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ασφάλειας αν κάτι τέτοιο καθιστούσε δυσκολότερη την προσέλκυση χρηστών, αποθαρρύνοντας την ίδια και άλλους υπαλλήλους. Τελικά η ομάδα Civic Integrity κατέληξε ένα υποστελεχωμένο «πλήρωμα καθαρισμού». Διαλύθηκε στο τέλος του 2020 και τα μέλη της διοχετεύτηκαν σε άλλα τμήματα.
Προς το τέλος του χρόνου της στο Facebook, η Χόγκεν είπε ότι οι άνθρωποι εκτός της εταιρείας, ανάμεσά τους οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές, όφειλαν να μάθουν τι είχε ανακαλύψει.
Μαρία Ρέσα: Η Νομπελίστρια που τα «έβαλε» με το Facebook
Και αν η επίθεση της Χόγκεν βρίσκεται στα όρια του τεχνολογικού πολέμου, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα χαρακτήρισε το Facebook ως απειλή κατά της Δημοκρατίας!
Η δημοσιογράφος τόνισε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters πως ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης», προσθέτοντας πως «οι αλγόριθμοι του Facebook θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».
Η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης» ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ντουτέρτε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις